300 ( 300 ) "THIS IS SPARTA!"

Az egyik kedvenc filmem. Miért? Történelmi, háborús, igaz történet - kedvenc történelmi korom-, kiváló látvány és az ehhez szükséges színészi játék miatt mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, bár  nem nagyon kell ajánlgatni, mert már majdnem minden ismerősöm látta. Igaz, ami igaz, hogy 2007ben jelent meg.  A jelenlegi lakótársamnak is tetszett volna - de tudni kell róla, hogy ahol hegyes-fülűek vagy úrlények szerepelnek filmben azt nem nézi meg, vagy ha játékról van szó, akkor nem játszik vele ( vannak igényei) -, de amikor a túlméretezett elefántok megjelentek és a 2méter fölötti egészen gonosz tekintetű "mutáns" ember megjelent már nem tudta rossz érzések nélkül végignézni a filmet, ami szerinte is csodálatos volt ,de ... amit az előbb leírtam. Bármikor képes lennék megnézni, volt hogy hajnalban nem tudtam aludni és miután megnéztem utána már pillanatok alatt sikerült elaludnom.

 A történetről nem kell sokat beszélnem, de azért dióhéjban: Xerxész Dareiosz perzsa király fia apja nyomdokain járva szintén megtámadja Görögországot több milliós seregével. Egy része tengerbe veszik, de még így is marad - bőven = milliós seregről beszélek. A spártai király Leonidas a törvények értelmében az Ephoroktól kér áldást, hogy háborúba vigye Spárta  népét, árulás miatt nem engedélyezik, ezért 300 legjobb katonájával harcba indul - királyi őrsége, amivel szó szerint nem hracba indul, hanem sétál egyet -, hogy megvédje Spártát. A mindenki számár ismert mondatot, majdnem kihagytam: "This is Sparta". A követek arcátlanságát ezzel a mondattal lökik a kút mélyére. A szorosba a 300fős "sereg" képes megfékezni a milliós sereget. Máshol nem juthatnak át és a szorosban nem érvényesülhet a túlerő, de egy spártai, akit szülei mentettek meg a haláltól még csecsemőként - elszöktek Spártából, hogy a gyereket ne dobják le a Taigetosz hegyéről testi fogyatékosságai miatt-, aki elárulja a királyát - aki hosszú életet kíván neki, ami még nehezebbé és fájdalmasabbá tette az árulást.

A király és a 300 harcosa meghal, de nem bukik el, mert tettüket évezredeken keresztül mindenki ismeri és becsüli. Szabad emberek voltak, akik a szabadságért, békért harcoltak - kicsit paradoxon, de hát mi nem az? A spártai serege és a szabad görög városállamok több tízezer katonája állt most szemben a perzsa haddal, amiből tízezer spártai volt. A perzsák még emlékeznek arra, hogy milyen pusztítást végzet 300 spártai katona. A mostani számuk jelentős és a történelemkönyvekből tudhatjuk, hogy sikerült másodszor is megverni a perzsákat és görög hon szabad maradt.
Be szerettem volna rakni egy viccesebb képet, de nem akartam poénba átvinni ezt a komoly és tanulságos filmet, pedig rengeteg jó kép készült és rengeteg paródiát is találtam már a neten. Soraimat azzal zárom, hogy ez a film megkapta tőlem az AWESOME jelzőt. Mindenkinek ajánlom és jó szórakozást a filmhez.

Sokáig nem is tudtam, hogy ki játszotta a főszerepet, 2008ban tudtam meg, hogy a színész neve: Gerard Butler, azóta viszont rengeteg filmben játszott, ahol hasonlóan jó teljesítményt nyújtott. Szerintem meg elő fog fordulni a neve ezen a blogon. Szerintem a Játék a végsőkig (Gamer) című filmje egészen biztos, hogy ide fog kerülni, bár csak a SHIT HAPPENS kategóriába fog beférni, igaz a felső határhoz közel.


"Itt nyugszunk Vándor! Vidd hírül a spártaiaknak! Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza."
Leonidas



Megjegyzések