Anne Frank naplója (The Diary of Anne Frank)

Egy háborús film Hollandiából, II. világháború kellős közepén Amszterdam német megszállás alatt. A holland zsidókat szépen lassan minden joguktól megfosztják, lassan már az eléthez és levegővételhez való joguk kerül veszélybe. Eleinte csak a gépkocsikat, telefont, cégeket veszik el, majd a bicikliket, szabad mozgást és az élelmet.

A történet valós eseményeken alapul. Anne Frank valós élő személy volt és a történet többi szereplője is. Anne Frank naplója mutatja be mindazt, amit a 2 család és az orvos összezárva, nyomorban túléltek. Napról-napra reménytelenebb helyzetbe kerültek és a kislány a kezdeti tudatlanságát leküzdve már nem kislányosan ír, hanem a kornak/hangulatnak és a kegyetlenségnek megfelelően pontos képet ad a holland zsidók megpróbáltatásairól. Aki akciót vagy igazi háborús filmet vár az ne is olvassa tovább, mert ez egy dráma, ahol a háború csak beszűrődik a filmbe, egy szürke fátyolt húzva a zsidók életére. Katonaság szerepe csak annyi, hogy néha-néha elvisznek egy családot és a nem zsidó lakosság biztonságát és kényelmét biztosítsák, fenntartva a háborús időszakban a nem harcolók nyugalmát.

Elzárva élni a külvilágtól több éven keresztül, közben osztozni 5 idegennel a rejtekhelyen, elviselni és tűrni, azért a kevés esélyért, hogy a háború végén szabadok lehetnek. A hátsó traktus lakói szerencsésnek mondhatták magukat, mivel a németek családoknál és nem cégek ingatlanjainak eldugott részeiben keresik a bújtatott zsidókat. Ebben az időben sokan lebuknak és még többeket elhurcolnak, nem csak a zsidókat, hanem az őket bújtató állampolgárokat is.

Kicsit hosszúnak találtam a művet, a szenvedésen kívül nem sok mondanivalója van, igaz szerelmi szál is fut és az egyik legfontosabb mondanivalója, addig kell küzdeni, ameddig egy hajszálnyi esély is van arra, hogy túléljünk/megnyerjünk/megoldjunk valamilyen helyzetet. A kitartás  legnehezebb szituációkban, gyarló emberi szokások nélkülözése - dohányzás, előkelőség stb.

A szereplők többsége munka vagy koncentrációs táborba végezte, ahova a lebukás után került. Velük együtt elhurcolták a cég vezetőit is. Az egyik alkalmazott mentette meg Anne naplóját és ezt adhatta ki Auschwitz-ből szabadult apja. Anne Frank a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg tífuszban.

Összességében nézhető film volt, de többször nem fogom megnézni, ezért a film besorolása:  SHIT HAPPENS. Mielőtt megnéztem voltak elképzeléseim a film mondanivalójával kapcsolatban, nem sokat tévedtem, azt kaptam, amire vártam egy tökéletes korábrázolás és egy megható drámai történet.

A film igaz történet alapján készült, amit már előrébb említettem. Itt a borítója a jelenleg kapható kiadásnak. A film megnézés után már biztos nem fogom elolvasni, de érdekes lenne. Olvasni szeretek, de nem vagyok benne biztos, hogy komoly hangvételű könyveket el tudnék olvasni úgy, hogy élvezzem is. Jelenleg Rejtő Jenő műveit olvasom - ez az, ami nekem való.

Megjegyzések

  1. Ne ez alapján a szar film alapján ítéld meg a könyvet. Szerintem érdemes elolvasni, nem csak nyavalygás van benne, és élvezhető. Egy átlagos érettségiző osztály együttvéve nincs olyan művelt, és okos, mint Anne.

    VálaszTörlés
  2. Tudom, hogy rengeteg különbség van a film és az eredeti alkotás között. Ez bármilyen témájú adoptációnál így van. Aki előbb olvas és aztán néz filmet az is csalódik, és ugyaneza helyzet fordítva is.

    Én ráadásul nem is olvastam a könyvet csak megnéztem a filmet, mert világháborús filmhez volt kedvem, ami nem akcióra épül, hanem emberi érzésekre, értékekre. Nem akartam ítélkezni, sem mások éréseibe taposni, csak a saját véleményemet írtam le.

    Köszönöm szépen a kommentedet. Ezzel is csak azt bizonyítod, hogy sokkal többet kellene olvasnom. Nem ígérem, hogy elolvasom a könyvet, de felkerült a listámra.

    Köszönöm mégegyszer. Anne tényleg egy csodálatos ember. Ezért is néztem végig a filmet, csak jobb volt a marketingje, mint amilyenre sikerült.

    VálaszTörlés
  3. Szívesen. Még van egy-két film erről, talán azok jobban sikerültek, de a könyvet nehéz visszaadni. Őszintén szólva én sem nagyon olvasok, ezen lassan változtatok.

    VálaszTörlés
  4. A magyar emberek több mint 60%-a nem olvas könyveket, és ez a szám egyre csak nő. Nemrég olvastam egy statisztikát erről. Sajnos én is közéjük tartozok.

    VálaszTörlés
  5. Hát akkor változtass rajta!Ez csak rajtad múlik.
    Én amikor csak tehetem,olvasok.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése