A bennfentes (The Insider)

A bennfentes (The Insider)Nemrég néztem meg egy filmet, amit IMDB-n 8assal jutalmaztak. Alapvetően babonás vagyok, olyan tekintetben, hogy ha valaki áradzoik egy filmről - legyen az barát, ismerős, ellenség, rokon, esetleg az IMDB - attóé nekem még nem tetszik. Manapság már senkiben se lehet megbízni. Több oka is van ennek a filmes körökben. Az első talán a legegyszerűbb és legnyilvánvalóbb: MINDEN EMBER MÁS. Sok egyezés van az ízlésekben, DE mindenki más kombinációban nézi a filmeket. Én mindent pusztítok, ezért van/lesz tele ez a blog is rengeteg TRASH vagy éppen WASTE of Time kategoriás filmekkel. Vissza a legnagyobb kririkushoz, az IMDB-hez. Gyakran van olyan, hogy már a 6os filmek is olyan minőségűek, hogy simán AWESOME kategóriába érnek, DE a rosszabbik eset az, hogy a TRASH-t is alulról ütik. Ezt még tudom fokozni a 7es, 8as filmek túlértékelésekor kelettkezett anomáliákkal. Néha az emberek annyira különböznek tőlem, hogy amit ők ide sorolnak nálam a gyenge 4est se üti meg.

A bennfentes (The Insider)Ez a film is egy 8as. Igaz történeten alapul, amit eldramatizáltak a nagyobb csattanó miatt. Több színész is az A-s filmekben mozog, de nem ez jellemző az egész mozira. Talán a színészi játék és a látvány az, amibe nem lehet belekötni. A történet viszont már unalmas és lerágott csont, hogy a kis embereket elnyomják, megfélemlítik és kisemmizik. Elegem van, ez már annyira sablonos. Azért nem fogok jobban szeretni egy filmet, mert a kis emberekről szól a kis embereknek. Főleg azokkal a háttérinformációkkal, hogy az USA ezt még tetézi is azzal, hogy csak a felsőbb 10ezer érdekeit követi. 

A bennfentes (The Insider)Mondások áradata jutott eszembe, de semelyik se fedi le teljesen azt amit gondolok. Pénzt csak pénzből lehet fialtatni -  örök igazság csak nem igazán kapcsolódik ide - talán az a kapocs, hogy itt is a gazdag embereknek lesz több pénze, a kis ember munka nélkül elveszti az eddigi életét. Az emberi hülyeség határtalan vagy csak az emberi hülyeség és a Szovjetúnió határtalan. Az első abból fakad, hogy a legtöbb ember szó nélkül elhisz mindent. Senkinek sem tűnik fel a rengeteg betegség, elhalálozás, ami a dohányos emberek között ütötte fel a fejét. Mindenki elmegy mellett szó nélkül. Ráadásul még a függőség tényét se ismerték el a gyártók, ami szintén szembetűnő a rengeteg láncdohányos miatt. A rákok kívül rengeteg külső jegy mutatkozik egy egészségtelen dohányoson. A második mondást szerintem már leírtam valahol, még Hofi egy műsorában akadtam fenn, DE mindig elő-előkerül.

A bennfentes (The Insider)A lényege a filmnek, hogy az erősebb győz, ha a kiszolgáltatott emberek teheteltenek. Az emberi önzőséget, önzetlenség váltja fel, bármire képes az egyén. Csak akarnia kell. Lowell Bergman sose hagyta még cserben riportalanyait és most se tette, pedig egész karrierje és a nyugodt életét áldozta fel Jeffrey Wigand kedvéért, aki egy vezető dohányipari cég alelnöke és kutatója volt, akit azért rúgtak ki, mert nem volt hajlandó rákkeltő anyagot alkalmazni a dohányárukban. Titoktartási nyilatkozattal próbálták félreállítani, de Lowell Bergman előbb talált rá, majd bíztatta a teljes kitálalásra. Lowell Bergman-t még saját csatornája is bojkottálta, DE kapcsolatrenszerének hála és elhivatottságának következtében tisztára mosta Jeffrey Wigand-t az összes rágalom alól, amivel rossz hírét akarták kelteni, majd az utolsó döfésként egy konkurens újságnak adta el a sztorit, amit főnökei nem akartak élő adásba leadni. Akinek kellett belebukott a perbe, akinek nyerni kellett elnyerte jutalámát. A tiszta lelkiismeretet vagy a tiszteletet.

A bennfentes (The Insider)A dohányipari cégek azóta is türetlenül a világ legnyereségesebb cégei között vannak és lesznek is, az örök függőséget okozó termékük miatt. Sokszor kellett arculatot váltani és módosítani az eladási szokásokat. A rengeteg büntetés sem tudott megálljt parancsolni. Napjaink legfőbb fogyasztói a tinédzserek, akik még meg sem vehetnék a dohánytermékeket mégis óraszám pöfékelnek. Aki menőségből, aki ezt látta otthon, akinek nem maradt más ötlete ... egyre többen, egyre korábban

A film SHIT HAPPENS kategóriás, jobbat nem érdemel. Nem mutatott többet, mint a hasonló filmek és még hosszú is volt. Ráadásul én többször a zenébe is belehalottam egy másik film zenéjét. Lehet a zeneszerző volt ugyanaz, lehet a női hang, nem tudom, engem megzavart. Bizonyára az agyam viccelt meg. Nem is nézek utánna, hogy van-e valóságalapja, ha valakinek hasonló észrevétele van, akkor nyugodtan írja meg.

Megjegyzések

  1. Gratulálok! Nagyon jó kis blog ez. Most találtam ide, én is egy hasonló blogon gondolkodom.
    Ahogy így visszaolvasgatok, több filmet teljesen máshogy értékelek.
    De ilyen ez.
    Na legalább majd lesz ellenvélemény :)) vagy különvélemény! ;) Azt nézted? Nekem nagy kedvenc.
    Quint

    VálaszTörlés
  2. A Különvélemény-t láttam, nem volt rossz film, DE Tom Cruise nem tartozik a kedvenc színészeim közé.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése