Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory)

Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory)Egy varázslatos történet egy varázslatos helyről. A szereposztásból mindenképpen ki kell emelnem Johnny Deppet (Willy Wonka). Az egyik kedvenc színészem,  zseniális. Csak pár filmjét sorolom fel és garantáltan mindenki elismerően szól a legtöbb, ha nem az összes alakításáról:
  • Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009)
  • Közellenségek (2009)
  • A Karib-tenger kalózai (2003,2006,2007)
  • Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya
  • Én, Pán Péter
  • Fedőneve: Donnie Brasco
  • Ed Wood
A lista közel sem teljes, de már csak ezek a filmek mutatják a kimagasló tehetségét. Rengeteg karakter, rengeteg különböző filmben, akár már filmen bellül is több személyiséggel.
Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory)A helyszín - egy kisváros és annak az egyetlen és 15 éve munkások nélkül működő csokigyára. Mégis tonna számra termeli a minőségi csokoládét. A város összes lakója kíváncsi a titokra, DE senkisem léphet be. Míg egy csodálatos napon Willy Wonka 5 gyermeket és 5 gyerek kísérőjét engedi be a gyárába. 

Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory)5 aranymeghívó, 5 Willy Wonka csoki papírja alatt. Az első nyertes egy túlsúlyos fiú, aki mindent felfal, ami mozog. A második egy milliomos csemete, aki minden meg kap - szülei fegyelmezés helyett, engedelmeskednek a parancsainak. A harmadik szerencsés egy maximalista, versenymániás lány és hasonló adottságokkal rendelkezp annyja. A negyedik egy eszes srác, aki korosztálya szellemi szintje felett áll, így egy egyszerű algoritmussal kiszámolta a nyertes csoki sorszámáz. Az ötödik egy orosz srác lett volna, DE csalni próbált egy hamis kártáyval. 

Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory)Egy egyszerű filmkedvelő is megmondhatja a tutit az 5. nyertes csak egy srác lehetett. A elején bemutatott Charlie. A jószívű, rendes, tisztességes fiú, aki szüleivel és nagyszüleivel él hatalmas szegénységben. Az első csokival nem nyer, DE szétosztja a születésnapi csokiját a családtagjai között. Ez a jelenet szerintem mindenkibe megmozdított vmit. A nagyapa nem nyugszik bele a sikertelenségbe, mindenképpen szeretné ha ő és unokája bejusson a csokigyárba - az idős férfi 15 éve még a gyár alkalmazottja volt. A szerencse a 2. csokival sem talált be.A véletlenek segítették mégis hozzá hűsünket a sikerhez. A hóban talál egy papírpénz és szerencsésen választ egy csokit. Így Ő lett az 5. gyerek. Bár sok pénz ígértek érte, amit kis híján el is fogadott. - de így a film már véget is érhetett volna :)

Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory)Willy Wonka bemutatkozott, egy elmebeteg, elborult, nagyon fura zseni. A körút elején már tudjuk a gyerekek legfontosabb jellemzőit: maximalista, zseni, akaratos, falánk, jó fiú. Az első csoda mesevilág volt, ahol minden ehető volt. Ezt a túlsúlyus srác ki is használta, így esett meg az, hogy a csokiszivíttyú felszippantotta és így számára véget is ért a túra

A következő szoba a rágó világbajnok leányzó vesztét jelentette. Egy 3 fogásos ebéd utolsó fogása fújta fel, mint egy érett szeder. Már csak 3an maradtak. Ezért  kell óvatosabban bánni a tesztelési stádiumban lévő készítményekkel. 

A következő szobában mókusok pucolják a diókat, a selejtet a szemétbe dobják a dióbelet egészben egy gyűjtőbe szórják. Úgy dolgoznak, mint a gépek, napi nyolc órában. Az akaratos kislány ismét követelőzik, DE apja nem képes megvenni lányának az egyik mókust így a kislány saját kezébe veszi az irányítást. A mókusok nem szimpatizálnak vele, így őt is megvizsgálják, mint ahogy a diókat szokták. Sajnálatos módon menthetelenül rossz, elkényezetett ls gondosz kislány, így a diókkal a szemétbe kerül. Akik miatt idáig fajultak a dolgok: a szüleik. 

Az okostojás átteleportálja magát a tv-be. Így ő is búcsúzik. Mindenki számára érdekes és tanulásgos volt a gyárlátogatás. Mindenki változott vagy így vagy úgyWilly Wonka Charliet választotta utódjául, DE mivel nem képes szeretni és nem ismeri a család hatalmas erejét. nem érte el a célját A visszautasíthatatlan ajánlatát Charile szemrebbenés nélkül utasítja vissza. Nem telik el sok idő Willy Wonka újra próbálkozik. Charlie segítségét kéri, mondja el az őboldoságának a titkát. A válasz egyszerű: a családja. Willy Wonka számára apja halott mégis félreteszi a régi sérelmeket és megbékél apja szigorával. Megérti, hogy ez nem büntetés volt, hanem szeretet rossz köntösben. 

A végén happy end jön. Willy Wonka szíve felolvadt és Charlie egész családját a csokigyárba költözteti. 

Ez a váza a történetnek. Ami egy erkölcsi vonal, 5 gyerekből mindenki hibázott, valahol mindenki elbukott, kivéve Charliet. Emellett a hangsúly a vicceken és az eszetlenségen volt. Kellemesen keveredett a komolyság és a komédia. A vége ráadásul a lehető legjobb volt.

A kedvencem a Oompa Loompa vagyis Oompa Loompák voltak, bármit csináltak képesek voltak megröhögtetni. A "spontán" dalok voltak a legjobbak. Nagyokat röhögtem rajta. Johnny Depp mindent beleadott, szerintem nem volt nehéz beleélnie magát a szerepbe. Szerintem alapvetően ilyen beállítottságú, csak nincs ennyire elborulva :D

Idézet:

Willy Wonka: Ebben a szobában minden ehető, még én is. Igaz, azt kannibalizmusnak hívják.

Charlie Bucket: A csokoládé nem értelmes dolog. A csokoládé jó dolog.

Veruca Salt:Sokkal, de sokkal lazább lettem!
Mrs. Beauregarde: És sokkal lilább!

Willy Wonka: Augustus ízű csokoládé bevonatú kugli? Fúj! A kutya se venné meg!

Willy Wonka: Amikor a felnőttek azt mondják, "örökre", azt úgy értik, hogy "hosszú időre".

Willy Wonka: Bocsánat de emlékrohamom támadt.

Megjegyzések

  1. Ezek nagyon jó idézetek! És a történet is jól van megírva! Megyek, és megnézem ötvenedjére is a filmet...

    VálaszTörlés
  2. Nem sokkal azután írtam meg ezt a bejegyzést miután megnéztem a filmet. Azóta sajnos még nem láttam, de lehet én is megnézem a valamikor a nyáron. Azért ötvenedjére kicsit sok lenne :D Sajnos, ha egyszer látok egy filmet, akkor a lényeg általában megmarad, így a következő megnézésre elmarad a katarzis.

    VálaszTörlés
  3. nagyon tetszik amit csinálsz,és jól is írsz.azt hiszem,én is megnézem mégegyszer. :)nekem is Johnny a kedvenc színészem,nagyon tehetséges.most néztem meg a Bikinivadászokat,természetesen csak miatta,és ha nem lett volna benne,azt mondanám,ez a film kukába való,úgy,ahogy van.pedig Johnny szerepe valóban nem nagy,de annyira édes,hogy megérte megnézni :DD

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése