The Gambler, magyarul: a Hazárdjáték


Nekem már a cím fordítása is problémás, mert a Szerencsejátékosból sikert Hazárdjátékra fordítani, amivel nincs is baj, mert tényleg erről szól a film. Lényegében nem tévedtek, de azért kicsit zavaró. Természetesen arra is gondoltam, hogy utánajárok, hogy volt-e már ilyen névvel illetett film és láss csodát. Megtaláltam az eredetit, amelyből ez a remake készült. (és ott tényleg jól fordították).
Az amerikai cím passzol, a sztori is, bár a kivonatot olvasva azért már elsőre is vannak különbségek. Persze, hogy vannak, hiszen az eredeti film 1974-es. Ez már csak azért is fontos, mert az adósság mérete különbözik 260.000 $ <> 44.000 $. Mindkettő pont elég nagy összeg.

Ezért a szerepért fogjuk megszeretni Mark Wahlberget? Nem hinném, de egynek megfelel

A színészi játékkal nekem nem volt gondom, de Mark hozta a kötelezőt. Számára nem volt nehéz megformálni a karaktert hisz több filmjében is simlis gengsztert/fél rossz fiút vagy éppen badass karaktert alakít. Most egy szerencsejáték függő egyetemi tanárt személyesít meg, aki vonz a pénz, a játék során felszabaduló adrenalin és annyira leszar mindent, hogy ha adnánk neki "leszaromtablettát" akkor sem vennénk észre semmi. 

Miért nem kell neki a "leszaromtabbletta"?

Azért, mert semmi sem drága neki. Inkább lepasszolja a kocsiját, elveri az anyjától kölcsön kapott pénzt, minthogy visszafizesse a tartozását, saját és mások élete smafu. Élet ez? Nem tudom sose voltam benne igazán az iparban (vicces, de pont ma kaptam egy email Betclic-től, hogy menjek játszani - ÚJRA - mert régebben ingyenes és bónusz játékon játszottam: kicsi összeget befizet, megdupláz és megpörget 210-szer félkarú rablón - a bónuszok és az extrák mindig hoztak valami. Összeszámoltam a be és kifizetéseket, boldog voltam +-ba jöttem ki X befizetésre 2X kivét)

A sztori nagyon is kiszámítható, sajnos. Spoiler gyanú - vázlatos sztori mesélés

  1. Játszol az utolsó zsetonodból is, de a fizetésed nem fedi az adósságot
  2. Még veszel fel pénz
  3. Nyersz annyit, hogy a nagyját visszafizesd, de a piros helyett a feketére teszel
  4. Az adósságod nagyobb lesz, mint gondoltad volna
  5. Ezért egy második embertől is hitelt kérsz, aki amúgy szívesen kifilézne, mert kifiguráztad
  6. Ha még ez sem lenne elég, ezt az összeget is megfejeled, hogy biztos ki akarjon nyírni
  7. Nem fizetsz és a két másik hiteleződ meg akar öletni, de holtan semmit nem érsz
  8. Bedobják a lefoglalom a kocsid kártyát és a családod majd fizet kártyát
  9. Te egy 3. embertől is felveszel hitelt
  10. Majd újabb összeget kérsz az első hitelezőtől, mondhatni 21-re lapot kérsz, NORMÁLIS?
  11. Végül leszervezel egy bulit, amiből jól jössz ki, segítesz másokon is, de még mindig kevés a zs
  12. Ezzel a szívességgel az egyik hitelezőt letudtad, de még így is sanszos, hogy meg akar ölni
  13. Elmész egy semleges kaszinóba és az egész zsák pénzt felteszed a feketére, hogy talán legyen elég
  14. Lesz happy end vagy vége a szaros életednek? Nézd meg a filmet és láss csodát
Alapvetően Hollywood nem szokott langyos végjátékot hozni,  itt se várható más, mint a több szerencsejátékos filmben - vagy felemelkedsz vagy mész a süllyesztőbe eltört ujjakkal, lékelt koponyával.

Erre a filmre igazán nem mondanák semmit: se jót, se rosszat, olyan semleges egyszer nézhető a maga kis csúsztatásaival, sarkításaival. 

Egy dolog tetszett: annyira leszart mindent, hogy az már tiszteletre méltó. Én sem szeretek más véleményére adni és sokszor ezért árral szemben úszok, ami nem baj, mert élvezetes. Szeretem a kihívásokat a váratlan eseményeket és azokra hirtelen reagálni. Jim Benett (ja ezt majdnem el is felejtettem, így hívják a főhőst - és ez sem stimmel az 1974-eshez képest - remélem, hogy tényleg annak a feldolgozása - ha nem akkor sorry, majd meglesem és írok arról is) már-már túlságosan is leszarja, így az ár sokszor el is kerüli, ha meg magával sodorja, akkor is olyan lomhán teszi. Lehet ez a lomhaság rontotta el a filmet - ezzel tudták csak kitölteni a filmre szánt 111 peres műsoridőt.

Megjegyzések