A hitetlen (The Believer)

A SUNDANCE FESZTIVÁL nagydíjas alkotását az Amerikai Náci Párt egyik oszlopos tagja, Daniel Burros valódi története ihlette. Burros a '60-as években öngyilkosságot követett el, miután a sajtó leleplezte zsidó származását. A magyar fordítás hibásnak tűnik, mert pontosan ezt jelenti: A hívő ember/ A hívő. Ezt tulajdonképpen mindenki látja, aki vette a fáradságot és végignézte a filmet. Fontos, hogy oda kell figyelni minden kis apró részletre. Ha hitetlen lenne, akkor semmit se ért volna el, nem tudott volna ilyen őszintén és értelmesen beszélni a nézeteiről. Az bizonyára feltűnt, ami a magyar címet is magyarázhatja, hogy egész végig őrlődik hiszi, hogy a Tóra tanításait követni kell - azért mert ezt tanították és ez a normális élet alapvető szabályait tartalmazza -, de egyben kételkedik is, hogy minden amit jelent szent és sérthetetlen-e? Ettől még nem hitetlen. Ellenkezőleg, az aki nem kételkedik semmiben, hanem mindent elfogad, az vakon hisz - ez alatt azt értem a hit mellé józan ész is szükséges, hogy a kritikus helyzetekben a hitnek megfelelő lépésket meg tudjuk tenni.
 
 Az antiszemita nézeteket valló Danny nem a vallással, a hovatartozással harcol, hanem saját magával és származásával. Nem ért egyet teljes mértékben a tanokkal, de el sem utasítja őket, annak ellenére, hogy szélsőséges nézeteket vall és a zsidók kiirtása a fő programja. Az egész művön átfutó jellemfejlődés jól megfigyelhető ... a lázadó fiatal a korából fakadó hirtelen felindulásoktól ( az úton sétálnak és a rájuk dudálókkal összetűzés vége a börtön lesz ), majd amikor a vidéki háznál összever egy hasonló nézeteket valló embert, továbbá az éttermi balhé, amiinek következménye tolerancia teszt, ami szerintem megindítja a helyes úton. Az idős zsidó, aki elmeséli, hogy halt meg a fia, aki csak 3 éves volt. a náci tiszt a szuronyát a fiú mellkasába döfi, mintha vasvillával emelné a szalmát. Ez a motívum többször is megjelenik. Eleinte ismeretlen a tiszt, mert új az élmény. Majd, ahogy gondolkodik, úgy veszi észre, hogy a jelenlegi énje a náci katona. Majd a végső felismerés, amikor kiderül ország világ előtt, hogy zsidó. Ő egy személyben a náci katona és a gyermekét elvesztő apa, de itt változik meg a történet. Az apa szerep módosulása tükrözi az egész film mondanivalóját, az apa nem nézi végig tétlenül fia halálát, hanem saját élete árán is végez a náci tiszttel. Mit mond ez? Csak annyit, hogy az elveik mellett ki kell állni - akármi történjen a saját igazunk, saját érdekeink mellett ki kell tartani. Az öngyilkosság vet véget Danny őrlődésének, itt érti meg, hogy nem élhet úgy, hogy mindkét oldalon áll. Gyűlöli a zsidókat és ő maga is az.

Kellemes csalódás volt a film, azt gondoltam, hogy egy történet nélküli antiszemita filmet nézek meg, ami semmi érdemi információt, gyenge játékot esetleg élvezhetetlen gyilkolást/kegyetlenséget mutat. Minden szempontból egy többször nézhető film. Ez a végleges véleményem.

Megjegyzések