Játsz/ma (The Game)

A kötelező információk után jöjjön a véleményem. A két főszereplő mindenképpen dícséretet érdemel remekül játszották el szerepeiket. Michael Douglas ritkán játszik ennyire kiszolgáltatott szerepet, róla általában a kivénhedt CIA ügynök kép, ami mindenkiben él. Ezt lehet csak én gondolom, mert nem igazán láttam a korábbi szerepeiben, mivel amikor ő kezdte a pályáját én még tervbe se voltam. Ezt most felírhatjuk egy rossz pontnak. Ezt a hibámat úgy tudnám orvosolni, hogy megnézek pár születésem előtt készült filmet - ha megtörtént, akkor úgyis látható lesz. Visszatérve a filmhez: egy szokásos multimilliomos gazdag embert látunk, akinek tényleg minden meg van, ahogy ezt Sean említi is, amikor először lép színre. Pontosan michael ellentéte, pedig testvérek - neki is hasonlóan jó módúnak és jól neveltnek ( a felsőbb körök normális életét kellene élnie ), ellen drog vagy alkohol problémák miatt elvonón is járt és én mint külső szemlélő egy lecsúszott semmirekellőt látnék benne, mint a saját bátyja. Mégis egy fordulattal képes, olyat mutatni, lyan ajándékot adni, ami felkelti a bezárkózott svájci óraként működő testvérének fejtörést okozni az ajándékával, amire nem igazán van példa a kemény bankár életében, aki minden lépését jó előre megfontolja és csak a lehető legbiztosabb érvek mellett lépi azt meg. Ez indítja meg a sztorit.

A sztori maga nem rossz, igaz menet közben a néző mindent tud. Tudja, hogy ez csak egy játék, tudja, hogy nem valóság, tudja jól, hogy minden előre eltervezett és mégis... képes voltam izgulni, átvenni a cselekmény ütemét és együtt szurkolni a főhősnek. Sorolhatnám az érdekes szituációkat, a hihetetlen akciójeleneteket, amiket egy hétköznapi ember biztos nem élne túl, még akkor se, ha tudná, hogy közel a segítség. Percről-perce fokozódik az izgalom és néző nem tudja, hogy ez most komoly szituáció vagy csak egy jól megrendezett színjáték. Pont ez benne a lényeg, hogy senki sem tudja, csak sodródik az árral. Én is azt tettem, igaz a saját filmkészítői/forgatókönyvírói vénám - túl sok filmet láttam már - súgta, hogy mi fog történni és általában nem tévedtem, de mégis megfogott a film.

Mi volt, amit nem értettem ... jó kérdés. Talán, az amikor hazaért és teljesen össze volt fúja az egész lakás. Mindenhol graffitik. Érthetetlen volt, közben az öreglány meg szép nyugisan szunyókált. Amikor a zene is megszólalt én biztos megébredtem volna. A kopogásra - dörömbölésre - már biztos egy sodrófával álltam volna az ajtóban, hogy ha kell egyből végezzek a betolakodóval. De nem én álltam az ajtóban, hanem a házvezető, aki szintén be volt építve, mint a Nicholas Van Orton összes ismerőse, rokona. Jól megszervezett játék volt. Az utolsó kokckák egyikében, még a multimilliomos M.D. - nek is felállt a szőr a hátán, de megérte, mert végre elkezdte az életét - nem is tudom hány évesen, de elkezdte - igaz, ehez egy igazán különleges születésnapi ajándék kellett. Volt itt minden leöntött ing, folyatós toll, az utcán spontán elájuló idegen, pillanatok alatt megérkező rendőr és mentőautó, pillanatok alatt kiürülő korház, ami a cég székháza is egybe. elhagyott 1000$os cipő - csajszi nagyot nyelt, pedig csak fé pár cipő került ennyibe. Ez a jelenet kicsit emlékezetet egy Jackie Chan film light-os jelenetére, amit egy béna játszik, de azért mégis csak. Egy üzletembertől, akit egy emelet magasra is lift visz fel, hát szép teljesítmény.

Kicsit elvesztettem a fonalat, amikor másnap 11kor kelt, de a szállodába érve ott már ismerik és fel is kísérek a szétbulizott szobájába, ahol minden van csak legális nem. Ezek után már meg sem lepődöm azon, hogy teljesen meg van zavarodva. Ezek után még jobban össze van zavarodva. Kiossza az egyik "befektetését" jogtalanul. Összebalhézik az öccsével, ami külső szemlélőként, lehetne érdekes is, de mindenki sejti, hogy az öcsi a főszervező és csak adja a lovat a bátyus alá. A lerobbant kocsit persze a gazdag, sikeres és méghozzá fizikai munkát nem igen végző emberünk most se piszkolná be a kezét, ezért a személyre szabott taxi már készen is áll. A folyóba hajtás nem mindennapos taxis szokás, de az ügyfél teljes megalázása és a halálfélelem elérésére tökéletesen megfelel. Szerencsére a zárt ajtók ellenére sikeres a szabadulás - mivel most is megkapta a kellő segítséget, jelen esetben egy ablaktekerőt.

Közben teljesen véletlenül befut egy infó ... megvan az idegen nő címe. Egyből oda, már teljesen átvette a macsó szerepét M.D., nem lehet tudni, hogy mi fog ezek után történni. A lakos elég lepattant és csóró környéken van, de mit vártunk egy kirúgott pincérnőtől - nem akartam senkit se megsérteni ezzel- szóval egy nem túl elegáns környék, nem túl lakható lakása. A már teljesen paranoiás Nicholas Van Orton mindent át néz és nagyon gyorsan rájön, hogy megint átbaszták. Most viszont már fegyvere is van és a nőt is magával viszi, aki közben tovább altatja. Először is eléri azt, hogy elhiggye, hogy az össze pénzét lenyúlták, amit egy banki lekérdezés során tudomásul is vesz Nicholas. Ekkor tesznek bele még egy csavart. Az ügyvéd állítja, hogy minden pénz megvan, de ekkor a csajszi beviszi a győztes tust ... az ügyvédet is megvették + belekevert valami jó erős nyugtatót az italtba.

A következő pillanatban már egy dobozban ébred valahol mexikóban. Nagy nehezen visszatalál és fegyverhez is jut. Tudja mit akar és azt is, hogy minden áron a végére jár a dolognak. először rájön, hogy akivel megírta a szerződést csak egy színész és ezek után már látja a cég működésének alapvető szabályait. Akivel érintkezett mind színészek, de a paranoia teljesen hatalmába kerítette. A tetőre vonszolja a nőt és az éles fegyverével fenyegeti. A bezárt ajtót átvágják, a testvére lépne ki rajta pezsgővel, de golyót kap, elsül a fegyver. Csak egyszer.

Ki kell emelnem, hogy az elejét nem értettem. Mi a szerepe a régi videónak, ami az első pár percben fut? A végén megkaptam a választ, amikor öngyilkos, akart lenni, de alatt várta biztonságos "matrac". Az apja öngyilkosságának fájó emlékét, akarták vele feledtetni, igaz elég furcsa módon, de mindent összevetve hibátlan elképzelés volt. Öcsi megölése pont elég volt ahhoz, hogy ugorjon.

Végül még az átverésére szerződtettet nőhöz is vonzódni kezd ... hát nem volt várható ... minden amerikai film vége happy end vagy legalábbis a főhős hirtelen változáson megy át és megvilágosul. Miért? Hát mert vele hihetetlen dolgok történtek és akkor minden jó lesz. Na én ezt nem tudom lenyelni, de hát miért húzzak le egy filmet, ami egészen kitölti a 2 órát és csak a végén akadok fenn valamin. Az én értékelésem szerint ez egy többször nézhető film. A rangsorolásra a következő bejegyzésben kerül majd sor.

Rövid összegzés: a sztori jól szerkesztett és élvezhető a képi megoldások nagyon élethúek, a színészi alakítások hibátlanok. A napokban olvastam erről a filmről, nem volt túl optimista vele kapcsolatban, de megérte megnéznem, többször nézhető film, mert minden szempontból egyedi. Csak az a baj, hogy lehet nem tud előidézni benne olyan érzéseket, mint első nézésre. Együtt szenvedtem és örültem a Nicholas Van Orton-nal. Tudtam, hogy JÁTÉK, de nagyon jó JÁTÉK.

Ezzel zárom is az első filmkritikámat/elemzésemet.

Megjegyzések