Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan)


Egy tipikus 2. világháborús filmnek indul, annak minden gyötrelmével és kínjával. Az amerikai csapatok partra szállnak Normandiában a D napon - OMAHA Beach-en. Képet kapunk arról a mészárlásról, ami akkor történt. A szállító hajókból kilépő katonáknak eszmélni se volt idejük és máris sortűz alatt voltak a szerencsésebbek már a hajóban meghaltak, a kevésbé szerencsések sokat szenvedtek egy leszakad végtag vagy hosszú elvérzést garantáló sebesülésik miatt és voltak azok, akik csodával határos módon partra értek és megkezdhették a német állások elpusztítását/felmorzsolását. John Miller parancsnok vezetésével sikeresnek mondható a partraszállás - a több száz, ezer halott vagy sebesült és anyagi kár csak járulékos veszteség a világháború megnyeréséhez.

Közben készítik a halotti gyászjelentéseket az elesett bajtársaknak. Itt kezd kialakulni a sztori, ami kiemeli ezt a filmet a több hasonló témájú film közül. Lehetett volna kémkedés, rablás, bosszú a középpontban, de nem így történt. egy család négy testvére indult  háborúba, ahol már 3an elestek - különböző ütközetekben. A 4. legfiatalabb fiú elvileg még életben van. A feladat: mindenáron kihozni őt, annak ellenére, hogy senki sem tudja hol ért földet a 101es ejtőernyősökkel. Az első tipp Neuville. Itt Miller parancsnok és emberei - a 8 fős csapat -a hosszú séta után megérkezik, de a város német kézen van és a szövetséges egységek két részre vannak osztva. igaz halottak egy bizonyos Ryan közlegényről, de nem tudják pontosan hol van, ezért át kell vágniuk a városon. Menet közben Adrian Caparzo közlegény meg akar menteni egy francia a lányt a sisakját óvatlanul leveszi és egy mesterlövész számára könnyű prédává válik. Dördül a lövés még eszmélni se tudnak már a földön van. Daniel Jackson közlegény az osztag mesterlövésze kiszúrja a német orvlövészt és elhelyezkedik közben Caparzo nem nyugszik és ezt a mestrlövész is észreveszi, jó csali - ha valaki a segítségére siet, a legjobb célpont válik belőle. Közben  Jackson elfolglalja a végleges helyét és céloz, pontos találat a német puska távcsövén keresztül érkezik a halál - pont szembe találja.

Szokványosnak mondható jelenetek egy háború sokszínűsége, váratlan helyzetei átfogó képet kapunk egy gyilkos küldetésre és a háború minden egyes veszteségéről és szörnyűségéről. Az osztag létszáma egyel csökken Adrian Caparzo közlegény életét már nem lehetett megmenteni. Vin Diesel a kaptafa szerintem megint kemény fiút játszott agy nélkül. Nem meglepő szerep számára, hiszen ő mindig /általában ilyen szerepeket kap - kopasz fej, kigyúrt test ... tipikus agyatlan macsó. Ennek ellenére most el tudta játszani egy második világháború közlegény szerepét is, a szokásos jellemzők megtartása mellett.


A csapat megtalálja Ryan közlegényt, aki összetör a hír hallatán - fivérei halottak, többet nem viheti őket horgászni - ugyanis ők még csak általános iskolába járnak. Ez szerintem kicsit durva humor volt, vagyis tipikus fekete humor, de mindenképpen nagyon vicces volt, hiszen senki sem számít egy ilyen fordulatra. Mondjuk jobban belegondolva mennyi Ryan él Amerikában, akinek fivérei vannak és katonának állt a 2. világháborúban? Gondolom több ezer, ezek után csak annyit kell mondanom, hogy tűt szénakazalban - nem tudni hol ért földet, nem tudni, hogy ő az eredeti, sorolhatnám az okait annak, hogy miért nehéz, de ezt mindenki tudta az osztagból, hogy ez egy "elcseszett " küldetés. 8 életet feláldozni egyért.

Az érzelmi háttér az ezredes szavaiból volt kiolvasható. Washington A. Lincoln levele egy aggódó/megtört anyának, akinek 5 fia vesztette életét a hazáért, szabadságért. Ez most nem ismétlődhet meg a Ryan családdal. Az anya így is összetört, amikor megérkezett a katonai jármű, pedig akkor még nem is tudta, hogy a rossz hírek halmozottan követik egymást.

Az osztag tovább vonult, hogy teljesítse a küldetését. A megfogyatkozott csapat egy német állással kerül szemben. A terv hibátlan... állandó fedezőtűz mellett megközelíteni az állás és semlegesíteni a németeket - a doki megsérül, lövés éri a hasán makknyi részből ömlik a vér ... már csak a morfium, ami enyhíti a fájdalmat. Az egyetlen német túlélőt szabadon engedik - utólag hiba volt. Itt derül ki, hogy a parancsnok, akinek minden parancsát vita nélkül követik a magánéletben tanár, tavasszal edzi a baseball csapatot és fogalmazást tanít. Sokáig volt kérdés ez, amihez egy 300$os fogadás is csatlakozott. Ez a tény az osztag tagjai között nem okozott konfliktust, bár furcsállták, hogy egy tanár, hogy lehet képes arra, amire
John Miller képes volt. Ez sokszor megfordult a szerepet játszó Tom Hanks fejében is ... hogy lehet ere képes ... mi történt vele ... megváltozott és visszafordíthatatlanul más ember lett.


John Miller parancsnok több jelenete is úgy kezdődik, hogy remeg a keze ... én nem jöttem rá, hogy milyen betegség. Valószínű, hogy a felélem, a sokk, a kín és a háború szörnyűségeinek kombinációja kihatott az egészségére, mentális problémák is gyötörték, aminek a következménye a kézrángás. Ennek ellenére sose tagadta meg a parancsot, amit rá bíztak és mindig szabályszerűen járt el bármilyen nehéz volt. Nem követelt senkitől semmit, de elvárta azt, amit megfogadtak. A haza védelme mindenek felett és ezt be is tartatta. A doki halálakor is az ő nyugodt és higgadt fellépése tudta összetartani az egységet.

Továbbhaladtak és megtalálták Ryan közlegényt, akit "ismét"sokkolt fivérei halála, de semmi képpen se akarta elhagyni a rá és osztagára bízott helyőrséget. Ez a pont volt ott, ahol a megmentésére küldött csapat összes embere tudta, hogy mi a dolga és meg kell védeniük James F.-Ryan-t az életük árán is. A szűkös készletek és jelentős túlerő ellenére sikerült a rommá lőtt városból komoly védelmi vonalat kialakítani. Robbanóanyag a zokniba és gépzsírba mártva = tapadó bomba. ezt használták a tankok megbénítására - a lánctalpakra tapasztva mozgásképtelenné tudták tenni a német tigris tankokat. Nekem nagyon tetszik ez a leleményesség, bár sok helyen azért erősnek éreztem. A tankok igaz nem tudnak percenként több százat lőni, de 1-2 lövést le tudnak adni és elég pontosan, főleg ha nem is olyan nagy a távolság. De nem akarok szőrszálhasogató lenni. mindent összevetve 20 ember szépen helytáll a 3-4szeres túlerővel szemben. Igaz a Browning .30 Caliber M1919A4 géppuskák nélkül szinte biztos esélytelenek lettek volna.

A léghűtéses M1919A4-es jelű amerikai géppuskát kiválóan lehetett alkalmazni járőrözések során a dzsipre erősítve. Annak ellenére, hogy nem vehette fel a versenyt a német MG42-vel, mégis alkalmazták a fronton, ha egy megbízható géppuskára volt szükség. Hatótávolsága 1000 méter volt.

A védelem során az osztagból csak két ember élte túl. Miller parancsnok utolsó szavai  Ryan közlegényhez: élj úgy, hogy ne legyen fölösleges az osztag halála. A két túlélő: Edward Burns (Robert Reiben közlegény) és  Jeremy Davies (Timothy Upham tizedes).

Ők is csak azért maradhattak életben, mert megjött a légi támogatás és a földi egységek. 

Összességében egy egyedi és jól összerakott II. világháborús film. A látvány felülmúlhatatlan és a hangvilággal összhangban nyújt maradandó élményt. Többször nézhető filmnek tartom - nem csak azért, mert már többször láttam - hanem azért is, mert tényleg egy klasszikus és mindenki számára egy kötelező mű. 


Idézetek:

(George C. Marshall tábornok): Van itt egy levél, amit egy bizonyos Mrs. Bixby-nek írtak, még régen. Figyeljenek. "Kedves Asszonyom! A Hadügyminisztérium megmutatta nekem Massachusetts Főhadsegédjének beszámolóját, amelyben az áll, hogy az Ön öt fia hősi halált hal a csatamezőn. Érzem, mily gyarló és meddő bármi szó, ami megpróbálná enyhíteni gyászát, amit a szörnyű csapás miatt érez. De nem tudom megvonni Öntől a vígasztalást, amit a köztársaság köszönete nyújthat, a köztársaságé, amiért a fiai az életüket adták. Imádkozom, hogy Mennyei Atyánk enyhítse bánatát, és csak szerettei becses emlékét hagyja meg, és a fennkölt büszkeségét, amiért a legértékesebbet áldozta fel a szabadság oltárán. Őszinte és tiszteletteljes híve, Abraham Lincoln."

John Miller: Azért vagyunk itt, hogy végrehajtsuk a kibaszott parancsot!

John Miller: James... érdemeld ki ezt!

Adrian Caparzo: Hé, Mellish! Ezt nézd, egy Hitlerjugend-es kés!
Stanley Mellish közlegény: Most már maceszvágó!

(egy amcsi közlegényt fejbe lőnek, de túléli, mert a lövedék a sisakját érte)
Adrian Caparzo: Mázlista!
(a szerencsés katona leveszi a sisakját, gyorsan fejbe is lövik)

Richard Reiben: Persze a rohadt fritz-et futni hagyjuk, de engem le akar lőni.
Michael Horvath: Nem tudod mikor kell befogni a pofádat?
Richard Reiben: Akkor lőjjön lábon legalább hazavisznek.
Michael Horvath: Nem, abba a kibaszott nagy pofádba fogok belelőni.

Megjegyzések