Sherlock Holmes ( Sherlock Holmes )

 Tegnap este pihenésképpen megnéztem ezt a remek filmet. Szeretem a jó sztorikat, az agymegmozgató cselekménysorokat és a logikát igénylő feladatokat. Egy  nyomozás is pont ilyen feladat. Főleg ha a világ egyik legismertebb magándetektívje - Sherlock Holmes - az, akinek fel kell göngyölíteni-e az ügyet. Az első megbízást könnyedén teljesíti. Egy fekete mágiát művelő sötét alak - Lord Blackwood - több fiatal lányt  meggyilkol. A fekete mágián kívül semmi se köti össze az eseteket elsőre, de ne feledjük, hogy Sherlock Holmes és segédje Dr. John Watson eddig minden esetüket megoldották. Lord Blackwood maga köré építi hírhedtségét, mint a fekete mágia nagymester, aki mindenki felett áll és a logika szabályai felett áll.

Az eset után Sherlock 3 hónapig visszavonul lakásába és ott éli mindennapjait. Kísérletezik, általában nem veszélytelen anyagokkal és szerekkel. A főbérlő nem is érti, hogy mi folyik ott. Társa Watson doktor mozdítja ki a sötétből - nem elvont értelemben = a szoba teljesen el volt sötétítve. A dokotor házasodni készül, de még nem szánta el magát a végleges döntésre, vacsorára invitálja Sherlockot, aki nehezen, de kötélnek áll. A vacsora során bemutatkozik Marynek, de tudjuk, hogy ez nem egy barátkozós estére sikerült, gyorsan távoznak/menekülnek a társaságából.

Az előző sikeres munkája során elfogott Lord Blackwood kivégzésére vár, utolsó kívánsága, hogy találkozhasson Sherlockkal, őt is próbálja a hálójába csalogatni - felemás sikerrel. Régi ismerőse - inkább úgy fogalmaznék, hogy szerelme Irene Adler = az érzelmei miatt a nő többször átverte, mint összes többi együttvéve- megbízza egy feladattal. Találjon meg egy embert. Megtörténik a kivégzés, Watson doktor megállapítja a halált, de a temetés után feltámad a Lord. Kitör a nép körében a félelem, tömegek vonulnak utcára. A feltört sírban megtalálják a Irene Adler keresett vörös törpét, amiből egyszerű következtetések útján rájöttek, hogy Lord Blackwood embere volt. Menet közben nem tanusítottam nagy jelentőséget annak, hogy Sherlock megnyalta a sír egy darabját - a végjátékhoz szükséges apró jel volt. Megtudták a törpe lakhelyét az óra segítségével, amit a sírból emeltek el - rajta volt a zálogos monogramja.Épphogy csak elkezdtek nyomozni máris megjelentek a helyszín tisztítására kirendelt úriemberek - 3an voltak, abból az egyikük egy jól megtermett "benga" állat. Sherlockkal való küzdelmük során több falat is lebontottak, ráadásul sikerült elsüllyeszteniük egy javítás alatti hajót is. Fogdára kerültek mindketten - mármint Holmes és Watson.

Az előző bekezdésből csak, az egyik legjobb jelenetet hagytam ki, amikor Holmes egy "arénában" küzd - mint később kiderült rendszeresen - úgy tűnik mintha csak játszana az ellenfelével, és azt is teszi. Közben látja meg Adler kisasszonyt, ami el is vonja figyelmét a küzdelemtől, közben kap egy elég fájdalmas ütést, majd feladná a versenyt, de ellenfele leköpi, amit nem hagyhat büntetlenül.  Többször megtörtént a következő jelenethez hasonló eszmefuttatás: előre eltervezi. hogy fogja ellenfelét leteríteni pl. eltereli a figyelmét a zsebkendővel és üt egyet, majd kivédi az ellentámadást és megrepeszt egy bordát, "Takács" pofonnal mindkét fülére hallászavart idéz elő - a lényeg az, hogy minden úgy történik, ahogy azt előre eltervezte. Hihetetlen, de mindig így van ... A filmben az ilyen apróságok természetesnek vehetők - egy jól kiképzett katona erejével és harci tapasztalatával megáldott egyetemi professzor/tudós = mindent elér és mindent meg tud oldani = test, lélek és elme  tökéletes egyensúlya.

Watsont Mary váltotta ki a lehető leggyorsabban, Holmesnak nem volt ekkora szerencséje, őt csak kicsit később egy rend tagja váltották ki, közben a viccei mentették meg attól, hogy a többi rab meg ne ölje. A titkos társaság emberei zsákot húztak a fejére, hogy ne tudja, hol van a rejtekhely, de Sherlocknak nem jelentett gondot, mivel a logikája és az érzékei emberfelettiek. Szépen lassan minden összeáll, mivel nem hisz a fekete mágiában és az ehhez hasonló módszerekben  először is ezekkel kell tisztában lenni. Megtalálják a titkos raktárat, ahol megsérülnek és Holmes ellen elfogató parancsot adnak ki . Adler kisasszony is csatlakozik hozzájuk, aki szintén kisebb sérülésekkel túléli, pedig sok vesztenivalója volt - fel volt kötve, mint egy disznó - vágóhídon játszódik a jelenet - először a pörkölést éli túl Holmesnak köszönhetően, majd a lapfűrésznél már Watson segítsége is kell.

A sérülések ellenére mindenki tovább folytatja a nyomozást - Holmes megismerkedik a fekete mágia egyes szokásaival/rituáléival igaz ezeket sajátos módszereivel egészíti ki. Mindezek segítségével rájön, hogy a halottak szépen megtervezett helyeken haltak meg, amik kiadják a következő gyilkosság helyét - ami nem más mint a Parlament. Azt nem tudják, hogy pontosan hol, de ekkor jön kapóra, hogy Holmes beviszik a belügyminiszterhez, megtudja amit akart = a csatornában van a szerkezet a méreggel.


Sikeresen hatástalanítják is, Lord Blakwoodot utoléri a halál, de előtte Holmes minden apró részletet elmond, hogy hogy élhet túl valaki egy akasztás és hogyan támadhat fel szétrobbantva egy több tonnás mészkövet. Amikor elfogták úgy volt megtervezve, hogy az emberekben tudatosuljon, hogy a Lord fekete mágiát használ és lépes hatni az emberekre. A börtönőrt lefizette, hogy hitesse el, hogy hatott rá, a rabtársakat nem volt nehéz megőrjíteni, ők úgyis valamennyien szenvedtek a tudatlanságuktól, ezért is kerültek börtönbe. A halott feltámad a Biblia egyik, ha nem a legnépszerűbb története - alaptétele - jelen esetben egy jól megkonferált színjáték/bűvésztrükk volt - olvastam egy blogot, ami ezt a filmet a A tökéletes trükkhöz hasonlítja, igen lehet felfedezni hasonlóságot, de teljesen más vonalon mozog, igaz alapjaiban azonos motívumot használtak fel.
  • Akasztás = speciális hevederek használata, az akasztó le volt fizetve.
  • Hullamerevség = speciális esőerdei levél nedve képes halálközeli állapotba hozni a testet - nincs pulzus, nem vesz levegőt  = Rómeó és Júlia
  •  Sírkő = előre széttörve és méz alapú ragasztóval összeragasztva ( egyiptomi módszer ) - ezt már említettem az előzőekben, ezért nyalta meg a mészkövet Holmes
  • elégő szekta tag = gyúlékony anyagot locsolt rá, mintha eső lett volna és a pisztoly elsütésekor a szikra meggyújtotta, persze a pisztoly is speciális golyókkal volt töltve

Nem beszéltem még a titokzatos tanárról, aki Irene Adlert irányította. Mindent megtett, hogy megszerezze Lord Blackwood rádiós élesítő berendezését. Ami sikerül is neki, mert a mérget ellopó Adler kisasszony csak elterelés volt, hogy a gépezet egyedül maradjon. Mivel ez gy új szál és a film kitöltötte a  2 órát, már csak a következő folytatásba férhet bele. Már most várom, de az biztos, hogy ezt a filmet többet nem nézem meg. Nagyon tetszett a mágiás rész, hogy velem is sikerült elhitetni, hogy tényleg mágia volt és nem bűvésztrükk, egészen addig ebben a hitben éltem és a végét teljes katarzis, nagyon durva érzések kavarogtam benne. Ami nagyon is felavart az, hogy engem is az orromnál fogve vezzettek, mint a Scotland Yard, de S.Holmest nem sikerült, ő mindig rakta össze a puzzle-t és alakult ki a valós kép - említette is, hogy minden részletnek fontos szerepe van. Nagyon jó film volt. Egyik ismerősöm kérdezte, hogy Robert Downey Jr. nem volt-e kicsit buzis - amire azt kellet válaszolnom nem, de a szerepéhez mérten kellett is ehhez a karakterhez. Az értékelésem SHIT HAPPENS, mert ha többször meg kellene néznem, akkor bizonyára nem lenne, akkor sokkhatás a végén és nem érezném ugyanazt, mert hát sajnos annyira jó a memóriám, hogy filmet nem felejtek el teljesen, a főbb momentumokon kívül rengeteg apróságra is emlékszem.

Majdnem megfeledkeztem a kutyusról, szegényemet mindig, mindenki halottnak hitte, pedig csak mindig "bedrogozták". Remélem az állatvédők ezt nem veszik állatkínzásnak, mert plusz komikumot adott ennek a filmnek - kis nevetést ez a jól betanított eb.

Megjegyzések