Star Wars I. rész: Baljós árnyak (Star Wars: Episode I. - The Phantom Menace)

Az elején leszögezném, hogy nekem nem ez a rész tetszett a legjobban - sőt az első három rész a  történet szerint nem olyan jó, mint az eredeti trilógia, de egyáltalán nem igaz, hogy ezek a részek csak az  bőrlehúzás eredményei. Logikusan mutatják be az előzményeket, hisz ez volt a szerepük. Bár szerintem egészen idétlenül jött ki, hogy a régi részek és e között nagy tartalmi rés miatt, amíg a másik kettő ki nem jött, addig eléggé zagyvaságnak tűnt, de ahogy minden a helyére került csodálatos, de mindenképpen ötletekben szegényebb.

A látványvilágot tökéletesen eltalálták, mondhatni a "parasztvakítás" tökéletesen sikerült Lucaséknak. Engem is oda tudtak szögezni a tévé/monitor elé, méghozzá már többször is. Legelőször moziba láttam 1999-ben a kiadás évében, hát akkor nem néztem ennyire szúrós szemmel a sztori gyengeségét, mert azért mentem el, hogy jól szórakozzak, most is azért néztem meg, hogy szórakozzak, de már nem nyújtott olyan felejthetetlen élményt, mint annak idején.

Röviden a sztori. A Naboo bolygót a Kereskedelmi Szövetség blokád alá vonja. A Köztársaság két jedit  ( Obi-Wan Kenobi,  Qui-Gon Jinn ) küld a helyzet tisztázására, elsimítására - a jedik feladat a Köztársaság békéjének fenntartása, de megvédeni nem tudják a külső ellenségtől. Merényletet követnek el ellenük, de sikeresen a bolygó felszínére érnek, ahol Jar Jar Binks segítségével megismerkednek a gangenekkel és eljutnak Amidala királynőhöz is. Menekülnie kell, mert megkezdődik a megszállás. Tatooinera menekülnek vagyis ott kötnek ki mert elromlik a gép hajtóműve. Itt megismerkednek a kis Anakin Skywalkerrel, aki rabszolga Wattonál az anyjával.

Qui-Gon elme trükkel akarja megszerezni az alkatrészeket, sikertelenül, mert Wattora nem hatnak az elmetrükkök. Anakin fogata és a fogatverseny pont kapóra jön, kihasználva Watto fogadás és pénz utáni szeretetét fogadást kötnek, ahol a felajánlások a következők: a fogat és a hajó Qui-Gon részéről, az alkatrészek és a fiú Watto részéről. Anakinnak még egyszer sem sikerült célba érnie a fogatversenyen, de csodák-csodájára most célba ér és méghozzá elsőként, így megszabadulhat  Tatooineról.  Egyedül anyját és a protokolldroidját kell otthagynia. Anyja "elvesztése" sokáig nem hagyja nyugodni. 

Visszatérnek a Naboora, ahol a gangenekkel szövetkezve felve4szik a harcot a droid sereggel ( lakótársam szerintem a "kutyafejűekkel" - ezzel én is egyet tudok érteni ). A gangenek feltartják a droid sereget, ameddig a királynő és emberei el nem fogják a helytartót és nem semlegesítik a droidokat működtető anyahajót. A hercegnőt töbször összekeverik testőrével, mert biztosági intézkedés gyanánt, szolgaként kíséri az ál királynőt. A kis Skywalker egy repülőbe várja, hogy véget érjen a harc, de szerencsére a robotpilóta a droidok vezérlő anyahajójába viszi, ahol felrobbantja a generátorokat és ezzel megállítja a droidokat.  Közben Obi-Wan Kenobi és Qui-Gon Jinn a sith lovaggal (= Darth Maul ). Qui-Gon életét veszti. Anakinból jedi lehet, Obi-Wan Kenobi lesz a mestere.


A Naboo felszabadul és mindenki boldogan él, ameddig nem jön a következő rész.

Összességében nézhető film volt, amit már többször is láttam és még meg is fogok nézni, annak ellenére, hogy nem ez a kedven részem a sorozatból. Mozgalmas volt, de annyira nem, mint bármelyik ezt követő. Pontosan bemutatta az alaphelyzetet. Hogy miért fog kirobbanni a háború és, hogy kik mozgatják a szálakat. Megtudtuk, hogy egy sith mester és egy tanítvány van - 2en és nem többen. Érezhető kis vonzalom már az ifjú Anakin és Amidala között, a nagyobb korkülönbség ellenére is. Anakin jó képességű, de labilis idegállapotú, ami egy jedi esetén nem pozitívum, mert nem tudja kezelni indulatait és a dühe, agressziója a sötét oldalhoz húzza majd. Én általam minden pozitívumával és negatívumával együtt egy F-AWSOME titulust megérdemlő alkotás.

Köszönöm George Lucas.

Megjegyzések