Csillagok háborúja IV: Egy új remény (Star Wars Episode IV: A New Hope)

Csillagok háborúja IV: Egy új remény (Star Wars Episode IV: A New Hope)Végre eléretem az eredeti trilógiához, amik képi hatások terén nem versenyezhetnek az új részekkel, de megjelenése idején a leglátványosabb mozik között vezető helyen szerepelt. 1977es megjelenésekor még tervben se voltam, de az óta szerencsére több alkalommal is sikerült megnézem, valószínűleg többször láttam az 1999ben felújított változatot, mert a TV előszeretettel választották a digitális technika segítségével elért minőségjavuláson átesett kópiát. 

Csillagok háborúja IV: Egy új remény (Star Wars Episode IV: A New Hope)A történet előzményeit már ismerjük az új részeknek köszönhetően. Többször is említettem, hogy a sztori, az alapötlet és a fordulatos forgatókönyv miatt számomra ez a favorit/kedvenc. A karakterek kiválasztása, egyedisége tényleg kivívta a nézők ellenszenvét vagy szimpátiáját, nem feltétlenül kell valamelyik szereplőt szeretni, sokak számára Luke karaktere a legjobb, de sokan utálják és nem szimpatizálnak vele ( például: nagyképű, heves vérmérsékletű stb.). Sokaknak a sötét oldal képviselői jelentik a pozitív szereplőt. Miért lehet ez? Mert az emberek különbözőek. Milyen unalmas lenne, ha mindenki ugyanannak a szereplőnek vagy csapatnak szurkolna, a két oldal nélkül nincs film/sztori, de mérkőzés sem. Ez az ellentét minden valamirevaló filmben előjön, még ha burkoltam is, de előjön.

Csillagok háborúja IV: Egy új remény (Star Wars Episode IV: A New Hope)Leia hercegnőt birodalmi cirkálók üldözik, mert sikerült megszerezni a féltve őrzött Halálcsillag építési dokumentációját ( a fejlesztés menetét, tervrajzokat, pontos felépítés, fegyverzet, védelem, energiaellátás). Ezeknek az információk tudatában a felkelők képesek lennének legyőzni, megbénítani a birodalom legféltettebb és legveszélyesebb bázisát. Mielőtt a birodalmi cirkáló elfogja a kis transzportot, addig Leia hercegnő elmenti üzenetét R2-D2 merevlemezére/memóriájába, majd elküldi, hogy keresse meg az üzenettel Obi-Wan Kenobi jedi mestert, mert ő az egyetlen reménye a felkelőknek. R2-D2-t C-3PO kíséri el, aki egy aranyszínű protokolldroid. Sikeresen landolnak a Tatuinon. Tudni kell, hogy a Tatuin egy hatalmas sivatagbolygó, ahol a birodalom és a felkelő ellenségi bujkálnak, élnek és üzletelnek. Egyszóval számkivetettek és gazemberek gyülekezete. Ezen a bolygón él Obi-Wan Kenobi „száműzetésben” és Luke Skywalker, akik a dzsaváktól (jawa) megveszik a két droidot.

Csillagok háborúja IV: Egy új remény (Star Wars Episode IV: A New Hope)
Luke feladata, hogy letakarítsa a két droidot, C-3PO olajfürdőt kap, R2-D2 portalanítást és átmeneti karbantartást. Luke magukra hagyja a droidokat, R2-D2 megszökik, mert el akarja vinni az üzenetet Obi-Wannak. Luke a sötét beállta előtt útnak indul, hogy megkeresse a droidot, magával viszi C-3PO-t. Gyorsan a nyomukra találnak, de buckalkók támadják meg őket. Róluk annyit kell tudni, hogy nomád népként, a sivatag fosztogatóiként hírsültek el. Luke segítségére Obi-Wan érkezik, de gyorsan tovább kell menniük, mert el lehet ijeszteni a buckalakókat, de visszajönnek és általában nagyobb létszámba, és túlerőben mindenképpen felülkerekednek. Visszatérnek Owen Lars farmjára, aki Luke nagybátyja, de csak pusztulást találnak, a droidok után küldött birodalmi katonák átfésülték az egész bolygót a szökevények után. Luke megtudja, az igazságot, hogy apja Anakin jedi lovag volt, az ő sorsa is az, hogy kövesse apját és jedi mester legyen belőle. Apjáról annyi tud meg, hogy Darth Vader ölte meg.

Az üzenetet el kell juttatni a felkelőkhöz, hogy annak segítségével legyőzzék a birodalmat és az uralkodót, aki nem más mint Sidius nagyúr – sith nagy mester, a jedik ősi ellensége. Aki lemészároltatta az összes jedit, de páran túlélték a vérengzés: Obi-Wan, aki Lukera vigyázott, Yoda - aki száműzetést választotta spoiler veszély -és persze Anakin gyermekei Luke és Leia -. Mos Eisley űrkikötőjébe csak egy pilótát találnak, aki képes őket célba juttatni – Han Solo és a navigátora a majomszerű kinézetű vuki, Csubakka. Az úti cél az Alderaan bolygó Leia bolygója – a történet másik szálán a Halálcsillag nevű bolygórombolóval elpusztítják ezt. Az „Ezeréves sólyom”-mal (Millennium Falcon) sikerül lerázni az üldözőket. Az út közben Luke gyakorol az Obi-Wantól kapott fénykarddal, aminek előző tulajdonosa apja volt. Han Solo szkeptikus az erő létezésével kapcsolatban.

Csillagok háborúja IV: Egy új remény (Star Wars Episode IV: A New Hope)Az Alderaan bolygó helyén csak úrtörmeléket találnak, Han Solo nem érti, sose szokott rossz helyre ugrani, de a műszerek pontosak, Obi-Wan érzi az erő rendezettlenségében, hogy sokan haltak meg. Egy TIE-vadász tűnik fel. Nem értik, hogy mit keres erre fele egyedül, mert ez egy tipikusan rövid távú gép, ami anyahajó nélkül vagy támaszpont nélkül használhatatlan. Későn veszik észre, hogy a hold, amihez közelednek az egy hatalmas űrbázis. Már értik hogyan pusztult el a bolygó, ez az új fegyver hatalmas bolygópusztító lézerágyúval van felszerelve. Túl közel kerültek a bázishoz, aminek vonósugara a raktérbe húzza a hajót. Az azt átkutató emberek nem találnak semmit, mert elbújtak a csempészvermekben A hajóra küldött műszaki egységeket ártalmatlanítva, majd a hajóra figyelő birodalmi gyalogosok egyenruháját megszerezve eljutnak a hangár vezérlőjébe. A vonósugár kikapcsolása nélkül nem szabadulhatnak, mert amit elhagyják a bázist ismét visszahúzná őket. Kenobi vállalja, hogy semlegesíti a generátorokat, amik táplálják a vonósugarakat. R2-D2 rácsatlakozik a hajó számítógépére is onnan gyűjt információkat a bázisról. Megtudja, hogy Leia is a hajón van, Luke ki akarja szabadítani, mert tetszik neki a lány. Han Solo cask azért segítni CSubival, mert biztos nagy jutalomba részesül.

Csillagok háborúja IV: Egy új remény (Star Wars Episode IV: A New Hope)R2-D2 kideríti, hogy hol tartják fogva a hercegnőt, az ottani őrségig Csubit mint foglyot szállítanak, a helyőrséget gyorsan lefegyverzik, de a hiba elhárítására küldött egységgel már nem bírnak. Leia szélövi a hulladéktároló fedelét és lecsúsznak, ott egy élőlény kis híján megfolytja Luke-ot . Majd beindul a tömörítés R2-D2 szerencsére még időben közbelép, főhőseink megmenekülnek. Már csak el kell hagyni az űrbázist. Közben Obi-Wan semlegesíti a generátorokat. Közben Darth Vader megérzi a jelenlétét és az idő múlásával egyre közelebb kerülnek a végső harchoz. Mindkét fél régóta készül már a végső harcra. Obi-Wan Kenobi szavai süket fülekre találnak: „ha most halálra sújtasz, nagyobb erőm lesz, semmint azt el tudnád képzelni”. Ezzel ara célzott, hogy a halálával nem ér véget az élete, mivel mester Quigon is halála után megtalálta az utat. Szellemhez hasonlóan meg tud jelenni és segíteni tudja tanítványát. Obi-Wan is elvesztette a földi testét, de ő is képes kapcsolatba lépni majd tanítványával Luke-kal. Luke meggyászolja mesterét, de menniük kell. Sikeresen elmeneküölnek a TIE-vadász nem tudják lelassítani a menekülésüket, de gyanúsan kevés ellenállásba ütköztek.

Majdnem kifelejtettem a lényeget. A Halálcsillag egészen a lázadók támaszpontjáig (Yavin bolygó egyik holdja) követi a Millenium Falcont. A felkelők lemzik R2-D2 memóriában tárolt adatokat és megtalálják a Halálcsillag gyenge pontját, a hőelvezető nyíásba pontosan belőtt torpedó. Az X szárnyúakat a Halálcsillag védelme nem képes elpusztítani a a parányi gépeket. Darth Vader maga száll szembe a lázadókkal, sok gépet pusztít el, már Luke gépét fenyegeti, de Han Solo közbelépésének köszönhetően tovább közelíthet a célhoz.  Obi-Wan hangját hallja, aki azt sugallja neki, hogy használja az erőt, az erő vele van. A pontos idézet: „használd az Erőt, Luke!”. Luke kikapcsolja a számítógépes navigációt és az erőre bízza magát és lázadók sorsát. Jól döntött, meg mentett a holdat és a lázadókat. Han Solot, Csubit és Lukeot  Leia kitünteni a felkelés feltétel nélküli segítségért.

Csillagok háborúja IV: Egy új remény (Star Wars Episode IV: A New Hope)
Ennyivel zárul is az első rész, ami az előzmények megjelenése után a New Hope címet, azaz Az új remény címet kapta. Továbbra is kiállok, amellett, hogy ezeket a részeket nem lehet felülmúlni, sőt azt is merem mondani, hogy megközelíteni se lehet. Biztos lehet találni, olyan viszonyítási rendszert, amiben bőven alul maradnak, de aki ilyeneket keres ott már nagy a baj, de ha valaki tényleg keres és talál küldje le a hokn87@gmail.com-ra és persze elnézést, senkit sem akartam megsérteni. Többször láttam és még a gyerekeim, unokáim is látni fogják. AWSOME minden kategóriában.

Megjegyzések