Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith)

Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith)Folytatva a "hagyományt" megnéztük a STAR WARS 3. részét is. Milyen hagyományról beszélek? Semmi extra. A lakótársam megszerezte mind a 6 epizódot és amikor ideje engedi bele-bele néz az éppen aktuális, soron következő részben. Ilyenkor persz én is vele nézem.

Több oka is van.
1)a lakótársam nem igazán szereti a "hegyesfülűeket", ezért kell neki a támogatás
2)szeretem a STAR WARSt
3)írom ezt a filmes blogot és mindig az aktuális filmmel bővítem, vagy egy réggebben megnézett filmmel emlékezetből, de azért mégiscsak jobb, ha azzonnal vagy pár nappal később írom le észrevételemet és a sztorit, ahogy én láttam

Visszatérve az alap gondolathoz a "hagyományhoz", ami nem igazi hagyomány, de most pont ez a szó illik rá a legjobban.

Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith)A háború zajlik a köztársaság és a szakadárok között, menet közben derül ki, hogy mindkét oldal a sötét Sith nagymester Darth Sidius irányítása alatt van, titokzatosan szövegetett terve a fénypontjához közeledik. A teljes hatalomátvételhez, már csak a jedi tanácstól és a jediktől kell megszabadulni. Ebben a részben - a címe is ezt mutatja - a sötét oldal színrelépése és hatalomátvételére kerül sor. A jediket megosztják és kiszolgáltatott helyzetbe hozzák az uralkodó utasításai. Minden alkalmat megragad, hogy manipulálja a közvéleményt és a jediket.

Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith)Doku gróf halálával kezdődik a tényleges dráma. Az előző részekből már megtudtuk, hogy 2 sith lovag van csak, egy tanítvány és egy mester. A mester jelen helyzetben tanítvány nélkül maradt - ez is a terv része. A jedik és a sith(ek) is hisznek a jövendölésnek, hogy egy ember, aki birtokoloja az erőt egyensúlyt teremt az erőben. Ez a jedi/sith pedig nem más, mint Anakin Skywalker. Az ifjú jedi tanítvány az erő mindkét oldala számára nagyon fontos, de jelleme és adottságai miatt jelenlegi helyzete bizonytalan. Sok szempont miatt sem igazi jedi lovag.

Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith)1)későn kezdte meg a kiképzést - feltétlen ez nem is akkor probléma, ez nem a fő forrása annak, hogy nem bíznak benne mesterei
2)túlságosan heves vérmérsékletű - az idő sem volt képes gyógyítani ezt a felettébb veszélyes tulajdonságot
3)nagyravágyó - nem elékszik meg a jedik tudásával, többet akar elérni és többet akar tudni az erőről, nem feltétlen a sötét oldal tudását
4)kezelhetelen, makacs, önfejű - nem hallgat a mesterére és megfontolatlan döntései sokszor növelik az ellenszenvét
5)nem bírja feldolgozni a vele szemben támasztott bizalmatlanságot - a jedi tanács tagja lehet, de nem kapja meg a mesteri címet
tudni kell, hogy a tanács tagjai közé rögös úton lehet bekerülni, ő az eddigi legfiatalabb és az egyetlen, aki nem mesterként került be, ráadásul a kancellár közbenjárásával került be, ami megint gynakvásra ad okot

A jedik tudják, hogy a sötét oldal tervet szövöget, de nem is sejtik, nem is sejthetik, hogy a veszély a szemük előtt volt mindig is. A veszély a szenátus élén, a köztársaság élén van. A **** tábornok a szakadárok vezetője, ameddig életben van, nem lehet vége a háborúnak. A köztársaság egyhangúlag megszavazza a korlátlan jogokat, így a hadsereg felállítását is. A 10 éve rendelt klónok tartják majd fenn a békét, de előtt leverik a felkelést. De mivel mindkét oldal irányítása egy kézben összpontosul, ezért könnyedén a szakadárok nyomára bukkanhatnak a jedik. Fokozatosan átkutatva a bolygókat, jedik irányításával az egyes egységek fokozatosan győzik le a dorid seregeket, közben Obi-Wan egy füles nyomán a **** nyomára bukkan és egyből erősítésért üzen. Minden fronton a köztársaság áll nyereésre.

Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith)
Közben a fővárosban Dark Sidius új tanítványt kap/nyer/szerez - ide most nem találom a megfelelő szót, a lényeg, hogy hosszú gyötrődés után Anakin behódol az erő sötét oldalának. Új mestere szép fokozatosan kerítette hatalmába, először kijátszotta ellen a jediket - a jedik nem tisztlték elléggé, nem tartották közéjük valónak, MÉG - a bizonytalanság volt Anakin legnagyobb ellensége. A másik dolog a jövő látomásai, szerelme elvesztésé - szerelme és ragaszkodása a szeretteihez a sötét oldalhoz vonzották, birtokolni akarta Padmét, ez ellenkezett a jedik előírásaival, mert a sötét erőt a düh, a harag, a szenvedés és a fékezhetetlen agresszió táplálja és aki ezt egyszer is megérezte már el indult a rossz úton. Sidius elmesélte a legerősebb sith legendáját, aki képes volt a halottakat feltámasztani, igaz olyan eős volt mégis attól kellett rettegnie, hogy elveszti azt. Tanítványa álmaában ölte meg. DE Anakinnak mindennél többet jelenetett szerelme, ezért mindenképpen el akarta kerülni halálát, de pont a sötét oldalra állás volt az, ami a halálát okozta. Az uralkodót elárulta igaz a jediknek, de nem hagyhatta, hogy meghaljon. Még Windu mesterrel is szembe szállt, hogy a sötét oldalt szolgálva megmentese szerelmét.

Ezzel egy időben az uralkodó elrendelte a jedik kivégzését, indoklásként államcsínyt jelölte meg - a jedik sose próbálták ezt elkövetni, de a közvélemény nem látott a színfalak mögé. A peremvidákeken harcoló jediket a rájuk bízott klónok gyilkolták meg. Ketten tudtak csak megmenekülni: Yoda, aki azért maradhatott életben, mert a Wukik megmentették = baratság; a másik Obi-Wan Kenobi volt, aki egy tóba zuhant, ahonnan sikerült kimenekülni. A többi jedi nem volt ilyen szerencsés. Még a jedi növendékeket is mind kivégazték, nem más mint Darth Vader (Anakin Skywalker sith neve), ez volt első feladata, mint sith. A következő a szakadárok lemészárlása volt, amit szintén profiként hajtott végre, kegyelem és könyörület nélkül.

Anakin még eszélt Paméval, de nem mondta el neki, hogy át állt a sötét oldalra és azt sem, hogy ő gyilkolta le a fiatal jediket. Obi-Wan világosította fel, aki sokági nem tudta, hogy komolyan vegye férje legjobb barátjának hihetetlen szavait. Nem hit neki, ezért egyből Anakin után indult, Obi-Wan el akarta kisérni, de nem engedte, ezért el kellett bújni a hajón.

Anakin, amint meglátta szerelmét megnyugodott, de a kérdés áráadatra csak azt tudta válaszolni, hogy minden tette az uralkodó által vezetett köztársaságért volt, és hogy a jedik elárulták azt és csak azt kapták amit megérdemeltek. Amidala ekkor fordult el tőle, közben Obi-Wan is megjelent. Anakin úgy érezte, hogy ő beszélte tele szerelme fejét és mindennek ő az oka. Kegyetlen harc kezdődött a mester és tanítványa között, Anakin dühét Obi-Wan jedihez méltó higgadtsággal és tapasztalattal az erőviszonyoknak megfelelően kezelte. Anakin/Darth Vader sokkal felkészületlenebb volt és ez hamar meg is látszott, Obi-Wan tapasztalata ellen a sötét oldal ismerete/használata is kevésnek bizonyult. Nem ölte meg, csak a lávafolyam szélén hagyta elégni. Hiba volt, hogy életben hagyta, mert az uralkodó rátalált, igaz emberi testéből nem sok használható rész maradt, mégis sikerült életben tartani, igaz már nem igazán mondható emberi lénynek.

Közben Amidalánál megkezdődött a szülés, meglepetésre két gyermeknek adott életet: Luke és Leia névre keresztelt gyerekek, a sötét nagyúr elrejtve külön-külön nevelkedtek. Darth Vader azt az információt kapta, hogy Amidala meghalt és méghozzá ő gyilkolta meg. A gyerekek védelmében Amidalát nagy hassal temették, mintha nem szült volna. Halál érthetetlen volt, mert a teste teljesen egészséges volt, de nem volt értelme élnie, mert szerelme elárulta és a sötét oldalho csatlakozott.

Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith)
Szerintem ez a rész volt az, ami megközelítette mind látványban, mind hangulatban, mind sztoriban az eredeti trilógiát. A 3 új rész közül ez a kedvencem, mert a legmozgalmasabb és a legtöbb fontos szál itt zárul le és itt alakul ki az eredeti első rész alaphelyzete. Sikerült mindent a helyére tenni. Minden szál összeketöve, semmit sem hagytak szabadon vagy lezárták, vagy összeköttötték. Nem kis teljesítmény. Darth Vade "születése" számomra egy kicsit komikus volt, a lakótársam foglamazta meg: most fog  megszületni az a hang ? mindenki tudja, hogy most mire gondolok. Én röhögve csak annyit tudtam válaszolni, hogy IGEN. Továbbá Amidala halála volt nagyon drámai, amikor kiderül, hogy a teste teljesen egészséges és mégis meg fog halni, az erő elhegyta a testét, a szerelme éltette, de az meghalt, amikor Darth Vader megszületett. Az egyik kedvenc lényem az a gyíkszerű lény volt, amin Obi-Wan lovagolt, olyan vicces és szerethető "jószág". A hangja is nagyon el lett találva. A legszomorúbb rész az volt, amikor kivégezték a jediket, a köztársaság megvédése olt a feladatuk és kegyetlenül hátba szúrták őket, még a tanítványoknak sem kegyelmeztek = tényleg a Sithek bosszúja volt. Yoda és Sidius küzdelme volt még nagyon érdekes. Yoda bármikor küzd nagyon vicces jelenség: apró, kicsi, törpe, öreg és úgy pattog, mint egy gumilabda. A fénykardja méterekkel rövidebb, mint ellenfeleié. Tudom, hogy a látszat megtévesztő, de azért mégis elég durva, amit művel. Biztos nem csak nekem szúrja a szemem - nem is szúrja, csak feltűnt és néha értetlenül állok a jelenség előtt, de az erő vele van és ez a tudat mindent megváltoztat. AWSOME kategória mindenképpen, mert ez közelíti meg legjobban a zeredeti trilógia színvonalát, de az előz két részt is ide soroltam, mert az eredeti trilógai jóval az F-AWESOME ketegória felett lenne, de a jelenlegi 3 kategória tökéletesen lefedi a filmekről alkotott váleményemet.

Megjegyzések