Star Wars V. - A Birodalom visszavág (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back)

A Halálcsillag elpusztítása után folytatódik a történet. Ezzel a sikerrel a harcot megnyerték, de háború még tart és tartani is fog, ameddig az uralkodó hatalmon van. A felkelőket a Halálcsillag elpusztulása után a Birodalmi Flotta csillagrombolói a Galaxis minden pontján keresik. A felkelők új főhadiszállást hoznak a létre a Holton jégbolygón. A Birodalom bosszút akar állni a lázadókon és végleg megsemmisíteni őket. Kutászdroidok ezreit küldik a Galaxis legeldugottabb és legtávolibb tartományaiban.

Luke egy ilyen droid nyomait követi, meteornak gondolta, de a biztonság kedvéért, de egy Yeti támadja meg és tauntaunját. Luke a Yeti barlangjában tér magához, ahol a fénykardját magához húzva megöli a Yetit és útnak indul a bázis felé, egymagában a hatalmas fagyban, nem akarja feladni, de a teste nem engedelmeskedi. Barátja Han Solo siet segítségére, meg is találja Skywalkert, aki már teljesen ki van hűlve. Az ő tauntaunja már megfagyott, de a bundáján belül túl tudták élni a fagyot, ameddig a mentőosztag a segítségükre ér. Az egyik kutászdroidot kilövik, amit érzékelnek a Birodalmi központi cirkálóban is, Vader nagyúr megérzéseire hagyatkozva célba veszik a Holton jégbolygót.

A Birodalmi Flotta megérkezése után a felkelők menekülni kényszerülnek, sikeresen kiküldenek a cirkálók között több transzportot. A védelem csak ideig-óráig tart ki, de elegendő idő maradt a menekülésre.

Luke most nem tart a lázadókkal, Obi-Wan kérésére a Dagobah rendszerbe küldi, hogy tanuljon az egyetlen élő Jedi mestertől. Minden idők legerősebb és légtiszteletre méltóbb jedije a száműzetést választotta a sithek hatalomátvétele után. Nem tudta megvédeni a köztársaságot és a jedi rendet se tudta fenn tartani. Luke csak annyit tud, hogy egy jedit kell keresni, aki bölcs és hatalmas, és hogy Yodának hívják. Az első élőlény, akivel találkozik maga Yoda, de mivel nem egy zöld, vén, apró teremtményre számított sokáig nem is sejtette, hogy műár meg is találta, akit keresett. A tanulás kemény munkát követelt Luketól, aki mindent megtett a sikerért, de a fiatalsága és tüzessége sok akadályt gördített elé. Az erővel rendelkezik, de nem tudja kezelni saját érzéseit. Amíg ezt nem tanulja meg nem válhat igazi ellenfelévé a sitheknek. A legnagyobb veszélyt a sötét oldal vonzása jelenti

Közben Leia hercegnő, Han Solo, Chewbacca és a C-3PO droid Vader flottája elől menekül. Egy aszteroida mezőben sikerül előnyre szert tenni, végül egy nagyobb kődarab egyik kráterében bújnak meg. Két ok miatt is tovább kell állniuk. Az első az volt, hogy a birodalmi flotta bombázni kezdte az aszteroida mezőt, a robbanások egyre közelebb hallatszottak, közben a hiperhajtómű hibáját még nem sikerült megoldani. Sietniük kell, mert egy vákuumban élő féreg gyomrában vannak és az ott élő élősködők mynockok tönkretehetik a motorokat. A végső elkeseredésükben egy régi trükkhöz nyúl Solo, az egyik cirkáló falához manőverezi a gépet, hogy ne tudják radarra bemérni, a terv egyik része, hogy a cirkálók hiperugrás előtt a hulladékot az űrbe ürítik, az „Ezeréves Sólyom” ezekkel együtt lecsatlakozik, majd a cirkálók eltűnése után útjára indul. Nem is sejtik, hogy jelkövető van a hajón és az egyik fejvadász, Bob Fett. A felhővárosba tartanak, Solo egy régi ismerőséhez, régi csempész társához Lando Calrissianhoz. Sajnos birodalmi csapdába kerülnek. C-3PO-t megsemmisítik, Csubi veszi gondjaiba. Solo-t lefagyasztják egy szénfagyasztóval (karbonitfagyasztó), nem sok esély van rá, hogy életben marad, szerencsére Lando segít neki (ellenőrzi a gép adatait, és élhetőbb fokozatra kapcsolja), annak ellenére, hogy elárulta őket, nem tehetett mást. Han Solot átadják Bobba Fettnek, aki Jabbához viszi. Luke megérzi az erő változásában, hogy barátai bajban vannak, Yoda ellenérzetei ellenére elhagyja a Dagobah rendszert és a felhővárosba indul. Meglepő módon ismét a forrófejűsége miatt kerül majd bajba. Darth Vader érzi, hogy a fia Luke Skywalker közeledik és neki is csapdát állít. Közben Lando megmenti Leiáé átadását, Solot már nem tudják megmenteni, de a Millenium Falconnal sikerül elmenekülni.

Ekkor érkezik meg Luke, de máér későn érkezik barátai nincsenek a felhővárosban, de találkozik apjával, akiről eddig azt hitte, hogy halott, Dart Vader ölte meg. Ekkor szembesül a ténnyel, hogy Anakin Skywalker meg halt, mint ember és jedi, de újjászületett félig gép félig mberként, mint sith nagymester. Luke dühe hatalmas, Vader megölte Obi-Want. Yodának igaza lett Luke még nem készült fel, a vesztébe rohatn, Apját még nem képes legyőzni, de az igazság tudatában már máshogy látja az erő két oldalát, megerősítette eltökéltségét a jedik mellett. Apja megcsonkítja fiát, de megölni képtelen, mindenképpen át kell, hogy állítsa a sötét oldalra.

A felhőváros egyik antennáján Luke segítséget kér, egy ember hallja/érzi, aki nem más mint Leia ( a testvére, de ez csak később derül ki ). Megmentik Lukeot és visszatérnek a lázadók támaszpontjára. Luke műkezet kap, Lando és Chewbacca Boba Fett után indulnak, hogy megmentsék Han Solot.

 Kiegészítés:

A Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág (Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back) egy 1980-as, Irvin Kershner  rendezésében megjelent tudományos-fantasztikus film. A forgatókönyvet George Lucas története alapján Lawrence Kasdan és Leigh Brackett  írta. A Csillagok háborúja sorozatból másodikként jelent meg, de a filmek története alapján ez az ötödik rész az Egy új remény után és A Jedi visszatér előtt.

A film három évvel a rettegett Halálcsillag elpusztítása után játszódik. Luke Skywalker, Han Solo, Leia Organa hercegnő és a Lázadók Szövetsége nyomukban a Galaktikus Birodalom Darth Vader vezette erőivel menekülni kényszerülnek. Luke elszakad barátaitól és egy félreeső bolygóra utazik, ahol Yoda Jedi mestertől megtanulja használni az Erőt. Közben Vader titokban csapdát állít Lukenak, ami egy kegyetlen párbajhoz majd egy megdöbbentő szembesítéshez vezet.

Hosszú és nehéz gyártás után a film 1980. május 21-én került a mozikba. Kezdetben pozitív és negatív kritikákat is kapott, de ma már a filmtörténelem legjobb alkotásai között tartják számon

Így készült a film

Az 1977-ben bemutatott Csillagok háborúja film minden várakozást felülmúlt – a vártnál sokkal nagyobb bevételt hozott, forradalmasította a filmipart és óriási kulturális visszhangja lett. A rendező, George Lucas, megragadta az alkalmat, hogy függetlenítse magát a hollywoodi filmipartól, és A Birodalom visszavágot kölcsönökből valamint az előző rész bevételeiből finanszírozta. Lucast teljesen lefoglalta más filmjeinek produkciója, a vizuális effektekkel foglalkozó Industrial Light & Magic (ILM) cégének írányítása és a pénzügyek felügyelete, ezért úgy döntött, hogy nem saját maga fogja rendezni A Birodalom visszavágot. A rendezői széket Irvin Kershnernek, korábbi egyetemi professzorának ajánlotta fel. Kershner kezdetben visszakozott, de ügynöke javaslatára elfogadta a munkát. Lawrence Kasdant és Leigh Brackettet bízták meg a forgatókönyv megírásával Lucas eredeti története alapján. Brackett 1978 februárjára elkészítette a forgatókönyv első vázlatát, mielőtt egy hónappal később rákban elhunyt volna. Lucas maga írta meg a másodikat, mielőtt felbérelte volna Kasdant, az Indiana Jones-sorozat Az elveszett frigyláda fosztogatói című elpizódjának forgatókönyvíróját.

A Csillagok háborúja megjelenése után az addig gondokkal küszködő ILM hirtelen meggazdagodott és a kaliforniai Marin megyébe helyezték át székhelyét. A Birodalom visszavág teljesen új kihívást jelentett a cégnek. Az első filmben főként űrcsatákat láthattak a nézők, de A Birodalom visszavágban egy jégbolygói ütközet és egy felhők között lebegő város is helyet kapott. A Hoth jégbolygón vívott csatát először két háttérrel akarták leforgatni. Helyettük inkább művészeket béreltek fel, akik megalkották a havas díszletet, a hatalmas birodalmi lépegetőket pedig a stop-motion animációs techológiával vágták bele a filmbe. A vizuális effektekért felelős Phil Tippett elmondása szerint a lépegetők az első tervek szerint nagy, páncélozott, kerekes járművek lettek volna. Többek szerint a végső kinézetüket részben az oaklandi kikötő daruinak köszönhetik, bár ezt Lucas tagadja.  
Tauntaun
A -Hó-gyík--ként ismert tauntaunok rendkívüli módon képesek túlélni a Hoth kemény világát. Fagyálló vérük megvédi őket az időjárás viszontagságaitól és vastag szürkésfehér bundájuk, ami alatt vastag zsírszövet található, hozzásegíti őket az elemek elviseléséhez. Négy orrlyukuk van. A két nagyobb orrlyukon keresztül jut be az oxigén a véráramba. Hóvihar esetén a tauntaunok képesek lezárni a két felső orrlyukukat, s csak a két kisebbet használják levegővételre.

Csak a nőstény tauntaunok viselnek szarvat, és a párzás időszakában előfordul, hogy egymással küzdenek a párosodás jogáért. Ragacsos nyálat köpködnek és, ha kell szarvaikat is összeakasztják. A tauntaunok étrendje zuzmókból és mohákból áll. Csak nappal túrják a fagyott talajt élelem után kutatva, s közben nagy csordákban haladnak. Éjszakára barlangokban térnek nyugovóra. Kicsiny pórusaikon olajat választanak ki, ami kellemetlen bűzt kölcsönöz ezeknek az állatoknak. Amikor a felkelők szövetsége felfedezte ezeket az állatokat, rájöttek arra, hogy ezeket az érzékeny lényeket irritálják az egyes droidok nagyon magas rezgésszámú frekvenciája. A tauntaunok jól fejlődnek a Hoth jeges világán, következésképpen számos fajtája fejlődött ki.
• Luke lekattintotta a rádiót, és figyelmét a tauntaunjára irányította. A hüllőfajzat idegesen mocorgott, egyik lábáról a másikra állt. Valahonnan nagyon mélyről üvöltés szakadt föl a torkából, amely mintha félelmet jelzett volna.
• Hööö, öreglány! - mondta Luke, és megveregette a tauntaun nyakát.

Megjegyzések