A hullám (Die Welle)

A hullám (Die Welle)Ma futottam bele egy képbe, amikor keresgétem az érettségis blogomba az aktuális fizika tételekhez képekt. A bejegyzésa HULLÁM volt. Eszembe jutott a film és hát, ha már létezik ez a filmes blog, akkor essünk neki. Jó reklám minfdkét oldalnak. A téma nem ugyanaz, de a hasonló kulcsszavak miatt nagyon is előnyös a kapcsolat.

Miről szól a film? Német középiskola, hagyományos feladatok a végzős évfolyamnak - válasszanak egy kost, aminek az aktuális politikai nézeteit kell bemutatni. Rainer Wagner tanár úr kapja az autokrácia témáját, ezt kell feldolgozni a tanítványaival. 

autokrácia = Az autokrácia (magyarul: egyeduralom, önkényuralom) olyan kormányzati forma, amelyben a politikai hatalom egésze egyetlen személy (vagy személyek kis zárt csoportja) kezében összpontosul.A hatalom birtoklását az autokrata többek közt a hagyománnyal, a kritikus erőforrások ellenőrzésével, vagy személyes karizmájával igazolhatja.

 A szó története

Az autokrata szó a görög autokratôr (szó szerint "önmagát kormányzó") szóból ered. Az autokratôr a bizánci császárok egyik uralkodói címe volt (a latin imperator) megfelelője, és használták a bizánci hagyományok közül sokat megtartó szláv uralkodók (cárok) is. Bizáncban, ahogy az más címek esetében is történt, az autokratôr cím értéke idővel elértéktelenedett. Eredeti jelentése Bizáncban nem az uralkodó és az alattvalók viszonyára vonatkozott, hanem arra utalt, hogy az uralkodó hatalmát közvetlenül az Istentől kapta. 

Ez egy teljesen szokványos projektnek tűnik, de Wagner úr átgondolja és a diákok számára átérezhetőbbé teszi a feladatot. Önhatalmúlag eldönti, hogy az osztálynak létre kell hoznia egy autokráciát, hogy a saját bőrükön érezzék minden előnyét és hátrányát. A diákoknak eleinte nem tetszik a feladata, de később más csoportokból is csatlakozni, akar a korlátozott helyekre. A kezdeti csoportból csak a keménymag marad meg, sokan nem értenek egyet a szokatlan módszerekkel és nem akar bajt, ha valami rosszul sikerül. 

A veszélyes kisérlet csak egy hétig tart, de a diákok nagyon elszántak és végre valami őket is tudja motiválni, felszínre törnek az érzéséek, teljesen magunknak érzik a feladatot. Egyre mélyebben és feltűnőbben képviselik az egyeduralmat. Egyik legfeltűnőbb megkülönböztető jelzés a fehér ing. Amivel kitűnnek a többiektől. Eleinte ez még nem jelent gondot, ameddig nem valósul meg  a teljes diktatúra, a tanár eddig csak egy eszköz volt a tanítás egyik kelléke, ő oktatta a tanítványait a történelemre. A kísérlet végére a Hullám vezetője, diktátora lesz. Ő az aki megállíthatja vagy teljesen romba döntheti a nyugodt város életetét. Későn eszmél, hogy élet és halál ura lett. Az egész városban futótűzként terjed a Hullám híre. Elkerülhetetlen a fájdalmas befejezés.

Szerintem egy ilyen kísérlet nem iskolába való, mert nem lehet tudni, hogy a diákok, hogy reagálnak a kapott információkra/instrukciókra, de én biztos benne lettem volna a Hullámban. Ez a "mozgalom" minden kitaszítottat befogadott, ha képes volt átértékelni eddigi életét és elfogadni, hogy nem egyén többé, hanem egy gépezet része, alkotója - korlátozott jogokkal és lehetőségekkel. De viszont, ha benne van, akkor a rendszer minden hibáját, hátrányát viselni kell, persze ha az előnyök sora hoszabb, akkor fel lehet áldozni a csoportért az egyéni szabadságot. DE mindeképpen csak a józan ész keretein belül, mert a történelem ismétli magát és a nagy diktátorok és rendszereik nem voltak halhatatlanok ( halhatatlanok, mert a mai napik emlékszünk rájuk, de amit alkottak csak részben, azok hasznos részei találhatók meg a mai világ rendszereben). Napóleon, Attila, Nagy Sándor ... mind diktátorok voltak, elérték céljukat ... ők voltak a világ urai. De ez nem követendő példa, nem így kell megbalósítai az álmokat.

A hullám című filmet csak ajánlani tudom. AWESOME kategóriát érdemel, de azért, annyira nem maradandó ez a német film, hogy feljebb jusson, még talán ez a kategóri se a legmegfelelőbb.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése