A tökéletes trükk (The Prestige)

   A tökéletes trükk (The Prestige)Ebéd után bedőltem a tv elé, teli hassal kicsit fáradtan feküdtem el. Nem tudtam, hogy mit adhatnak a tévék, de reménykedtem, hogy 40 adó közül tudok majd választani, szerencsére tudtam, mert ráakadtam erre a mesterműre, amit szerintem tegnap este már adtak egyszer és valami ismétlésfélét kaphattam el a film+on, de ez nekem már egészen mindegy volt. Meg volt a film és néztem. Nem pont az elejébe csatlakoztam be, de azért a lényeget így is láttam. A film két rivális bűvészről szól, akik eleinte együtt segédkeztek egy bűvésznek, ők képviselték a beépített embereket. A feladatuk egyszerű volt megkötni fejenként egy-egy csomót Julia kezén, voltak szabályok, begyakorolt kötések, de Alfred Borden nem volt hajlandó úgy kötni, Julia-t beengedték a tartályba és rázárták a tetőt, majd vártak. Az idő egyre fogyott ezért a trükkmesternek, Cutternek kellett kiszabadítani, hiába volt nála a csákány/balta, már nem tudták megmenteni a lányt. A lány Robert Angier felesége volt, a hibát Alfred Borden követte el, innen kezdve örök ellenségeskedés volta két bűvész között.

A tökéletes trükk (The Prestige)Egymás előadásait rontották el, meg kell mondanom teljesen profin szabotálták a másik trükkjeit - tudniillik semelyikük sem rendelkezett olyan trükkel, ami egyedi lett volna, a trükk a beavatkoztak számára teljesen egyértelműek voltak, mivel minden lépést ismertek tudták hol kell szerencsétlenségbe fordítani a másik előadását. Hol egy pisztolyba rejtett gomb, hol egy galamb megölése, hol egy megkent segítő. A végén addig fajultak a dolgok, hogy sokan meghaltak, sokan ellenségek lettek, sokan ellensuzegültek.

A tökéletes trükk (The Prestige)Először is Robert Angier kérte meg őj segítőjét, hogy kémkedjen, az eredménye az lett, hogy meggyűlölték, de megszerezte a naplót. Elfogta a Borden segítőjét és az elrablásával kikényszerítette a napló kulcsszavát. Amivel egészen Amerikáig jutott, ahol TESLA épített neki egy gépet, amivel Borden transzportálás trükkjét tudta volna felül múlni. De közben a naplóból kiderült, hogy az egész félrevezetés volt, de a gép elkészült és hihetetlen dolgokat művelet = klónozta a egyént,tárgyat, akármit,mindent és a klónt egy másik helyen rakta le.Kész is lett a trükk. 

A tökéletes trükk (The Prestige)Visszatért Londonba és újra kezdődött a harc. Közben snitteket láthattunk arról, hogy Borden a börtönben Angier naplóját olvassa, aki szintén megtréfálta őt. Ekkor érnek össze a szálak nagyjából. Angier számát 100 alkalommal heti 5 előadáson mutatja be, tökéletes felvezetés, eltűnés és váratlan megjelenés. Ez történt több esetben is, amikor Borden nem bírja és meglesi, erre számított Angier, meglátja a vízbe fulladó testet Borden segíteni, akar, de nem tud - gyilkosságért halálra ítélik. Amit végre is hajtanak rajta, de közben kiderül, hogy az ő transzportálós trükkje az csak átverés, mert az ikertestvérével együtt mutatja be és felváltva élnek, felváltva Alfred Bordennek és trükkmesterek. Ezért nem tudják eldönteni a szeretett nők, hogy valójában kik ők. 2en élnek egy életet ez nekik pont elég, de a nők többet akarnak. Szomorú, de egy titokért/bűvésztrükkért meg kell szenvedni. A kivégézs után már csak az egyik testvér él, aki megöli Robert Angiert, közben rájön az ő nagy titkára is, minden előadás közben meghalt és újraszületett ez votl az ő terhet. 

A tökéletes trükk (The Prestige)A végén csak az egyik Borden fivér marad életben, de a lányuk(!) nem tudja, hogy ketten vannak és hogy az apját megölték. A feleség a lány anyja, már előbb felakasztotta magát, mert nem bírta elvisleni a férje két jellemét/tudathasadását. Mert a titok őrizni kellett, minden áron. Az állítólagos szerető is többre vágyott és ezért ő nem öngyilkos lesz, hanem szimplán elhegyja Alfred Bordent. 

A tökéletes trükk (The Prestige)
Ez a leírás nem tükrözi jól , amit láttam, mert a szavak nem tudják a képekkel felvenni a verseny, csak itt az interneten képviselnek nagyobb értéket, mint a képek, a keresőoptimalizálás szempontjából. Összességében nézhető, mozgalmas film, remek színészi játékkal, az első megnézés után már nem jön ki a trükk lényege teljesen, de ez semmit sem von le az egész értékéből. Szórakoztató film, annak ellenére, hogy egy dráma. AWESOME kategória.
Erről jut eszembe, hogy a kategóriákat addig bővítem, ameddig még nincsen túl sok film, mert a 3 kategória elegendő, de nem szűri eléggé a filmeket:
  1. F-AWESOME
  2. AWESOME
  3. SHIT HAPPENS
  4. WASTE OF TIME
  5. TRASH

Megjegyzések