A szív bajnokai (The Blind Side)

A szív bajnokai (The Blind Side)Életem során nem egy amerikai focis filmet láttam. A témából fakad, hogy eddig mindig azt kaptam amire vágytam. Küzdős, harcos, izzadós, szenvedős, de győzős. El se tudom mondani, hogy mennyire imádom az ilyen sportfilmeket. Az NFL-t is szeretem igaz annyira nem, hogy minden meccset megnézzek, igaz az élőben lehetetlen lenne a sok egyezés miatt, de a digitális technológiának ( megállítható és visszatekerhető TV-adás ) és a torrenteknek köszönhetően megoldható lenne. A lényeg az, hogy minden összegezve alapvetően előnnyel indulnak a sportfilmek, az önéletrajzi filmek, ezek után jöjjenek, amiket már láttam :

Most néztem utánna a témában megjelent filmeknek és meglehetősen sok van, amit még nem láttam :)
  1. Invincible - A Legyőzhetetlen ( 2006 )
  2. The Longest Yard – Csontdaráló ( 2005 )
  3. Friday Night Lights – Péntek esti fények ( 2004 )
  4. Remember the Titans – Emlékezz a titánokra ( 2000 )
  5. Any Given Sunday – Minden héten háború ( 1999 )
  6. The Waterboy – A vizesnyolcas ( 1998)
Ez a lista a teljesség igénye nélkül készült, mert nem igazán tudtam összeszedni mindent, mert ezu a cikk nem erről fogg szólni:)

A szív bajnokai (The Blind Side)Első olvasásra a bemutató alapján kicsit furcsa film képe bontakozott ki előttem. Pontosan nem tudom megfogalmazni mire is gondoltam, de egy valamit biztosan tudtam, hogy meg kell néznem és így is lett. A szereposztásban Sandra Bullock nevére lettem figyelmes, sok filmjét láttam, alapvetően pozitív a róla alkotott képem. A lényeg, hogy a mostani alakítása eszméletlen volt, hangosan gondolkodtam, hogy ez megérhetett volna egy-két díjat. Meg is ért. 


Golden Globe díj (2010) - Legjobb színésznő - drámai kategória: Sandra Bullock
Oscar-díj (2010) - Legjobb női alakítás: Sandra Bullock


A szív bajnokai (The Blind Side)Egyszerű a képlet, vegyünk egy jó témát, legyen az egy életrajz. Keressünk olyan embert/embereket, akikről érdemes filmet csinálni, mert a karrierjük és a befutott életútjuk miatt mindenkinek meg kell az ismernie. Michael Oher pont ilyen személy, akinek szörnyű gyerekkora és fiatalsága volt. Apját nem ismerte, anyja drogfüggő volt, nem törődött vele senki. Sokáig a legjobb barátja szülei látták el, de mivel méretei és igényei rengeteg plussz terhet jelentettek számukra, sajnos ők is "kitatték a szűrét" - nem tellett az erejükből még egy száj betömésére. Michael nem maradt meg egy kirendelt családnál sem, nem tudta elviselni az új közeget, zárkozótt és rémült volt. Mindig anyját kereste, és meg is találta, de nem maradhatott ott, nem volt számára hely. Az új iskolát még a jóakaróinak köszönheti és testi adottságainak és a remek képességeinek. 

A szív bajnokai (The Blind Side)A tanulmányaival nem haladt jól, mert mindenki azt hitte, hogy hülye. Pedig tévedtek, nagyon is értelmes, csak nem volt hajlandó beállni a sorba, mint a többi diák, akik tudták milyen normáknak kell megfelelni, mivel ők teljes és kiegyensúlyozott családban nőttek fel. Egy tanárnő ismerte fel az adottségait. Szépen fokozatosan elindította a jó irányban, elkezdett tanulni, valamennyire meg is nyílt. A problémák fő oka, hogy az írással voltak problémái, az olvasással nem. A tanárnő eleinte nem tudta meggyőzni a többi tanárt, hogy plussz odafigyeléssel bármit meg tud tanulni. A tanulás mellett problémák voltak a közösségbe való beépüléssel is, mert szótlan és zárkózott volt, alig beszélt, így nem tudta senki, hogy hogyan viszonyuljon hozzá. Ezt tetézte a mérhetelten szegénysége.
A szív bajnokai (The Blind Side)Melegebb időben nem is volt gond, hogy nincs fedél a feje felett, és hogy csak 2 póló és egy cipő az össz vagyona. DE a hideg idő beálltával már nem tartott ki. Általában a sportcsarnokban aludt, mert ott mindig meleg. Egy esős napon vett az élete egy nagy fordulatot, amikor Leigh Anne Tuohy meglátta az esőben és "fagyban" egy szál pólóban és rövidnadrágban, ekkor ismerete fel a jómódú családanya, hogy segíteni kell a lánya iskolatársának. Eleint nem akarta elhinni, hogy ilyen megtörténhet, aztán erőt vett magán és befogadta a kiszolgáltatott fiút. Mind a Tuohy család, mind Michael Oher számára új időszámítás kezdődött. 

A szív bajnokai (The Blind Side)A biztos háttér lassan kezdett alakulni, az első éjszaka után Michael innen is menekült volna, mint ahogy tette az az összes gyám esetében, ahol eddig megfordult. Szépen fokozatosan épült be a család mindennapjaiba és lett ő is "félhivatalosan" családtag. Az "öccse" az első pillanattól bátyjaként mutatta be. A lány testvére is elég hamar befogadta. A szülők már az első pillanattól tudták, hogy ez fog történni, új családtag érkezett. Az iskolában szépen lassan látszott az eredmény javulása, aminek köszönhetően bejuthatott a csapatba, ahol eleinte nem volt jó, kimondottan rossz volt, nem tudta kihasználni az adottságait. Ez annak volt köszönhető, hogy a védelmi ösztöne 98%os volt a tesztek szerint, ami azt jelentette, hogy csak akkor bánt valakit, ha az a családja/szerettei ellen fordul. Ennek többször is tanubizonyságát adta - csak egy példa, amikor ütközött az autóval akkor a karjával védte az "öccsét", hogy a légzsák ne törje el semmilyét. 

Sandra Bullock mindig is hatalmasat alakított, nem tudom leírni, meg kell nézni érdemes. Ő lendítette át az első kudarcokon, amikor lenyomta azt a hatalamas monológot. Közben ide-oda rángatva a csapattagokat és a családtagokal azonosított őket, legvégül leszögezte, hogy az egész csapat a család és meg kell védeni a másik oldalon állóktól, így kezdődött egy gyönyörű karrier.

A szív bajnokai (The Blind Side)A jótett, hogy befogadták a félárva fiút, nemcsak az ő életét, hanem az egész család életét is megváltoztatta. Pozitívan hatott minden téren - családösszetartás, egyéni fejlődés, jellemfejlődés. A legszebb az egész történetben, hogy a film valóságon alapul. Sámomra meglepő, hogy ilyen önzetlen emberek léteznek a Földön, remélem sokan ennek a filmnek a hatására hasonlóan járnak el és teljes szívből befogdava és nem csak felvágásból segítenek nehéz helyzetben élőkön. 


Már bánom, hogy nem fejeztem be a post-ot amikor elkezdtem. Most kb. annyit tudtam még hozzáfűzni. Emberközeli film lett, amit még a finnyás kritikusok is több díjjal jutalmaztak. Mindenképpen F-AWESOME kategória, aki mást gondol az nyugodtan írja meg, de valószínűleg nem sok olyan ember lesz.

Megjegyzések