Zöld zóna (Green Zone)

Zöld zóna (Green Zone)Alapvetően szeretem a háborús filmeket, Matt Damon színészi tehetsége is kimagasló. Ennek a két dolognak a kombinációjából eddig nem sült ki rossz film. Háborús filmnek nem nevezhető akcifilmjei is azt bizonyítják, hogy képes nagyot alakítani. Nem lehet viszont azt mondani, hogy Matt Damon csak ilyen filmekben tud nagyot alakítani. Személyszerintem a Good Will Hunting az egyik favoritom, ahol egy elbaszott gyerekkorú zseni, eszetlenül és felelőtlenül dobja a süllyesztőbe kis híján az életét.  

Zöld zóna (Green Zone)DE visszakanyarodva az eredeti szálhoz tipikus közel-keleti film. Az amerikai arab elnyomásról szól. Amit rengeteg hazugság fűszerez. Amereika érdekei mindig fontosabbak, mint bármelyik másik államé. Ezt nem egy filmből tudhatjuk. Ezek közül egy a Hazugság Hálójában, ahol szintén az arab világot tartják rettegésbe és egy kitallált terrorszervezet segítségével győzik le az igazi bűnösöket. Megint elkalandoztam, DE Hollywood ömleszti magából a jobbnál jobb példákat az USA zsarnokságáról. Az elnyomó szerep már Amerika felfedezésekor kialakult és ezt a szokást napjainkig nem sikerült meggátolni. Meggátlást írtam, hibásan, mert pont az ellenkezőjét művelik a világ minden részén. A fegyverarzenáltjuk ehhez képest nulla, minden konfliktus maguk generálnak és irányítanak, a szemlélődök az árulkodó jeleket nem is veszik észre, hisz lehetetlen. Az 1500as évektől gyakorolt és finomított fogások már mindenre kiterjednek, a kis emberek sose tudták az igazságot, DE most már azok se ismerek egészen, akik benne vannak a gépezetben.  
Zöld zóna (Green Zone)Az aprólékos tervezés következménye a totális siker, országokat szereznek meg, ásványkincseket lopnak el más népektől, büntetlenül, mert minden száll az amerikai kormány kezében összpontosul. Amit a filmekben látunk többnyire valóságon alapul, amit legtöbbször nem is titkolnak, de nagyon keveseknek tűnik fel, mert nem hiszik el, hogy a valóságban lyen megtörténhet. Azért nem hiszik, mert sose tapasztalják, nem is tapasztalhatják meg, mert általában több 1000km a távolság. Ezekre a trükkökre, fogásokra és még számtalan emberek megvezetésére alakult szervzet működését mutatja be egy folytatásos dokumentumfilm: a Zeitgeist I. és a Zeitgeist II.

Zöld zóna (Green Zone)
The Green Zone (Arabic: المنطقة الخضراء) is the common name for the International Zone of Iraq—a 10-square-kilometer (3.8-square-mile) area in central Baghdad, Iraq, that was the center of the Coalition Provisional Authority and remains the center of the international presence in the city. Its official name beginning under the Iraqi Interim Government is the International Zone, though Green Zone remains the most commonly used term. The contrasting Red Zone refers to parts of Baghdad immediately outside the perimeter, but is also loosely applied to all unsecured areas outside the off-site military posts. Both terms originated as military designations.
Zöld zóna (Green Zone)A film lényegében azt mutatja be, hogy az Amerikai Egyesült Állomok és annak szövetségesei, hogyan és miért szállják meg Iraq-ot és likvidálják Saddam Hussein-t. A valós indokok ismertek: vegyi fegyverek és egy vegyifegyver projekt. Szépen előkészített adatok alapján és egy besúgó segítségével, akit a kormány csak Magellán néven említ, sikerült adatokat szerezni a vegyifegyverek tartózkodási helyéről és az azokat gyártó létesítmányek pozíciójáról. Innen kezdődik a sztori és amiről azt hittük, hogy egyértelmű az összekuszálódik, amit kuszának gondoltunk az a világ legegyszerűbb átverése. Az amerikai kormány álláspontja szerintem meg kell találni a vegyi fegyvereket és megsemmisíteni őket. Az erre kiképzett csapat a sokadik célpontot vizsgálja át és többnyire üres épületeket és évek óta nem használt civil temékeket gyártó gépsorokat talál. 

Zöld zóna (Green Zone)Ami az osztag vezetőjét, arra ösztönzi, hogy jelentse feletteseinek a történteket, de a felsőbb utasítás értelmében föntről magyarázat nélkül csöndre intik. Az egyik bevetés során egy arab férfi információt szolgáltat, ami először hasznosnak bizonyul. Az eddigi megszokott rend helyett Miller altiszt ( Matt Damon ) saját feje után megy. Két civil kocsival indít "csapást" Freddy iformációira hagyatkozva. A célpont egy civil épület, ahol éppen egy titkos megbeszélés zajlik Saddam megmaradt vezető beosztású emberei között. Még időben érnek oda sikerül túszokat ejteni, de a Fehér-ház-ból jön az utasítás, hogy a foglyokat a speciális erőknek kell kihallgatni. Itt érődik az első érdekellentét a fehér-ház és a CIA között. Mindkét fél az amerikai érdekeket védi, de jelenleg két külön oldalon harcolnak. Al Rawi tábornok a kulcs, ő az aki tisztázhat mindent. A kormány embere, aki a "szart" kavarta, persze elnöki engedéllyel Clark Poundstone el akarja varrni az utolsó szálat is, de ahhoz a tábornoknak meg kell hallni, hogy nem tudja kiszivárogatni azt, hogy Iraq 1991ben lezárt mindi vegyi fegyver projektet. 

Zöld zóna (Green Zone)Ha ez kiderülne, akkor a háborúnak is vége lenne méghozzá hatalmas amerikai kártérítéssel, ami mindenképpen el kell kerülni. Miller altisztnek sikerül találkoznia a tábornokkal, de ekkora már a kormány minden jogot megvont az iraqi katonai vezetéstől és a régi rend embereit teljes mértékben kizárta az állam ügyeinek intézéséből. Az amerikai katonai osztag már a beszéd kezdetekor a AWESOME, , végül nem az amerikai katonák ölik meg, hanem Freddy, aki arra hivatkozik, hogy azért tette, mert nem akarta, hogy a népe helyett ismét Amerika döntsön. 

Miller altiszt mindent megtett, hogy rendezze a helyzetet, de hatalmas erők felőrölték, egyedül képtlen volt megoldani mindent. DE nem ment el szó nélkül a történtek mellett, hanem a nyilvánossághoz fordul és minden fontosabb újságank elküldte az utolsó bevetése során szerzett információkat és az összeesküvés pontos menetét. Ebből arra következtetek, hogy lesznek még folytatásai a sztorinak. Azt meg nem mondom, hogy mennyi a valóságalapja. Biztos nem légbőlkapott az egész. Mert a tények is alátámasztják, hogy nem találtak tömegpusztító fegyvereket Iraqban. Az osztályzásom a következő:  AWESOME.

Megjegyzések