Sleepers - Pokoli lecke

Sleepers - Pokoli lecke
Robert De Niro filmeket néztem a napokban. Tipikusan olyan film, ami nem csak öl - butít - nyomorba dönt. Van tartalmi mondaninalója, pont eleget mutat, pont eléggé valóságos, hogy az élet nehézségeit és a felelőtlenség következményeit bemutassa. Robert De Niro ebben a filmben nem főszerepet játszik, nem is látható minden percben, ez egy ilyen szerep. Szerintem tipikusan ráöntötték. Papot alakít, aki a Pokol Konyhájában terelkgeti a híveit. Ennyivel azért nem lehet megfogni a szerepet. A pap nem volt mindig pap. Végigjárta az utat a pokoltól a mennyig és most az istent szolgálja és tereli a fiatal bárányokat a szebb jövő felé, sajnos kevés sikerrel.

A 4 fiú, akiről a film szól, átlagosak fiatalok voltak. Vágyakkal és célokkal, amiket nem tanulással és kemény munkával akartak elérni. Irigykedtek a helyi gengszterekre, arra a "gondtalan", "egyszerű" életre vágytak. A kezdeti időkben minden simán ment és kezdtek a "családhoz" tartozni, kisebb ügyeiknek köszönhetően. Már akkor is tudták, hogy semmiért sem kell dolgozniuk az életben, elég az ha leleményesek és tettrekészek. Egy átlagos stiklijük elkövetése viszont bajba sodorta őket.

A trükk egyszerű volt, Lorenzo feladata volt az aznapi hot-dog beszerzése. A begyakorolt modulatoknak köszönhetően rutinfeladatról volt szó, ami 3 egyszerű lépésből állt és 2 lehetséges kimenettel.
  1. Lorenzo el"vesz" egy hot-dogot
  2. az árus vagy utánna fut vagy nem
  3. ha igen, akkor a többiek annyit esznek amennyit bírnak; ha nem, akkor csak Lorenzo jár jól
Sleepers - Pokoli leckePont egy elhivatott árust fogtak ki és Lorenzot megfuttatta. A többiek addig jól laktak és már a hot-dogos végső "megviccelésén" gondolkodta. Amikor Lorenzo visszaért már arrébtolták a kocsit, ami végülis egy ember halálát és 4 másik szabadságának a végét jelentette. A fiúk az enyhítő körülmények figyelembevételével is 1-1,5 éves kiskorúak börtönét kapták, kivéve Lorenzot, akinek csak 6hónap - 1év jutott - enyhítő körülményként számolták el, hogy ő később csatlakozott a "standtologatáshoz".

Ezzel kezdődött életük legrosszabb időszaka, ami örökre megváltoztatta őket és mély sebeket hagyott bennük. Maga a fogság nem is volt olyan szörnyű, DE a börtönőrők pokollá tették a fiú számára az ott töltött időt. Minden formáját megtapasztalták a megaláztatásnak és az elnyomottságnak. A fizikai fájdalom csekélység volt, ahhoz képest amit a lelkükkel és a gyermekkorukkal tettek. Emellett még a büntetést kiváltó gyilkosság is eltörpült. Az őrök napi rendszerességgel fajtalankodtak velük, végig kellett nézniük, ahogy sorba mennek az őrök a barátaikon. Tehetetlenek voltak és gyengék. Senkinek sem szólhattak a nagyobb büntetés miatt, így telt a nevelőintézeti 1,5 év. 

Sleepers - Pokoli leckeEzek után a 4es feloszlott ki-ki a maga utján járt. Lorenzo piti újságíró lett, a Tommy Marcano és John Reilly a piti bűnözőből véres profikká vált, míg Michael Sullivan ügyésszé lépett elő. Az ő karrierje olyan, amit mindenki irigyel. A tényleges cselekmény Sean Nokes ( Kevin Bacon ) meggyilkolásával kezdődik, akit Tommy és John végez ki egy étteremben, több szemtanú előtt. Itt kezdődik a kibogozhatatlan történet. Nem írom le, de nagyon furmányos, összetett és profi munka. 

Az alvilági kapcsolatok az indulatok lefékezésére, az ügyész, aki úgy hívja a tanúkat, ahogy akarja. A régi adósságok rendezése egy bosszúra szomjas testvér segítségével. A korrupt rendőrökre vadászó törekvő rendőr. Mind-mind részei a gépezetnek, de ezekkel még nem lehet mindent megoldani. A tetteseket így is elítélik. Egy hiteles tanú és egy béna, részeges ügyvéd sokat tehet az ügy sikeréért. A pap minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy 3an együtt voltak a kosárlabda meccset, amit a szava mellett 3 jeggyel is bizonyított így a vádlottak szabadon távozhattak.

Sleepers - Pokoli lecke
A legrosszabb az volt, hogy végig kellett nézniük, hogyan hazudik és menti őket régi mentoruk/lelkipásztoruk. Ezzel a tudattal sose tudtak elszámolni, de a "jó" ügy érdekében erre volt szükség. Az önbíráskodást a törvény bünteti, DE sose derült volna fény a múlt árnyaira, ha nem kerül a sor a tárgyalásra. A tárgyalás sem ért volna semmit, ha az élet szálai nem gy koszálódtak volna.

Szerintem mindenki számára tanulságos film. Egy rossz döntés is megváltoztathatja az életünk menetét. Ezenkívül még, ha az ember rossz helyen van rossz időben és még a száját is jártatja, az amúgy is szar helyzetből még rosszabba kerül. Kicsit south park-osnak éreztem ezt a tanulságlevonást. A filmet AWESOME kategóriába sorolom, mert nem is kerülhetne máshova. Remek színészek, remek történet, remek a megfilmesítés. Minden téren a legnagyobb filmek közé illik. DE azért vannak ennél jobb filmek is:D

Megjegyzések