Vissza a jövőbe 2. (Back to the Future Part II)

Vissza a jövőbe 2. (Back to the Future Part II)Amikor kiválasztottam a filmet tudtam, hogy trilógia. Ennek tükrében meg is néztem eddig kettő rész, a harmadikkal éppen félben vagyok, mert  kezdődött egy póker freeroll, amin játszani szerettem volna, de sajnos elég gyorsan kiestem, ezért hiába kezdtem el írni a bejegyzést. Igaz ennem is kellett, ami szintén szünetet igényelt, ameddig állt a póker addig megoldottam a táplálkozást. A tervek szerint pókerezés közben írtam volna, DE mivel elég gyorsan kiestem - nagyok voltak a vakok és all-in kellett mennem 1010el, ami végül nem volt nyerő húzés, mert egy JJ miatt estem ki. Na, de most visszafekszek meglesni a trilógia befejező részét, ami után egyből megírom mindkét bejegyzést - kiegészítve képekkel és idézetekkel.

Vissza a jövőbe 2. (Back to the Future Part II)A második rész már nem a múltban játszódik, hanem a jövőben. A Doki az első rész végén megy, aztán jön és magával viszi Martyékat a jövőbe, ahol ahol a gyerekeik életét kellene irányítani, mert rossz útra térnek és börtönbe jutnának. A Doki mindent jó előre kitervelt, de általánosságban semmi sem szokott úgy történni, ahogy azt az ember szeretné. Az ember tervez Isten végez. + A bajhoz nem kell sok.- mondások hatványozottan igazak az élet minden területére. Az élet már csak ilyen. Miért lenne egy film más? Lehetne más, mert nem a valóságot mutatja be, többnyire. Nem lehet idesorolni az önéletrajzi filmeket és a megtörtént eseteken alapuló filmeket.

Vissza a jövőbe 2. (Back to the Future Part II)Az időgép áldás, ha a megfelelő célokra használják. Mik a megfelelő célok? Nemes célok, jobbá tenni a környezetet, elkerülni az elkerülhetőket. Ha valaki belenyúl az idővonalba nemcsak a saját, hanem mások élete is változik. Tehát, ha a mi életünk jobb lesz, akkor azt valószínű más rovására fog történni. Erő és ellenerő, ami nem csak a fizikába jelenik meg, hanem a való éleben is. Egy egyszerű példa az álláskeresés. Az utolsó fordulóba már csak két jelölt van, az egyiket felveszik az egy helyre, a másik tovább keresi a munkát. Két ember - két sors, egyik mennybe megy, a másik a pokolba folytatja az útját. Ennyire egyszerű a kisebb változások eredménye, amit a tudomány - fizika - is bizonyított = erő és ellenerő.

Vissza a jövőbe 2. (Back to the Future Part II)Eddig arról írtam, hogy önzetlenül, a rossz elkerülése végett módosítunk valamit. DE mi van akkor, ha valaki csalni próbál és ebből próbál előnyt kicsikarni a vetélytársakkal szemben? Ez már bűncselekmény, ráadásul emberi ösztön. Az erősebb kutya ba×××k, tartja a mondás is. Az emberek kegyetlenek, önzők és bármire képesek a saját boldogulásuk miatt. Eddig ezek az emberek kevesebben voltak, mint a normális gondolkodású, nyugodt, megfontolt, szabálytisztelő emberek. DE mostanra ez a kapitalista versenyszellem a normális, követendő példa, ami alapvetően nem rossz. Az viszont rossz, hogy mindenhol a csalás, a kiskapuk és egyéb illegális tevékenységgel előzik meg az ellenfeleket. Az ember állatias ösztönei miatt mindig is meg lesz a harc, a természetes kiválasztódás menete tovább folytatódik.

Vissza a jövőbe 2. (Back to the Future Part II)A csalás alapozza meg a Vissza a jövőbe 2. (Back to the Future Part II) -t is. Marty meglátja a sport-almanachot, ami 1950 és 2000 közötti összes sportesemény eredményét tartalmazza, amit csalásra szeretne használni, DE a Doki kidobja, mert az idővonalat nem lehet megtörni és az időgépet nem azért készítette, hogy gazdag legyen. Sajnos ezt a beszélgetést Biff is  hallja, aki minden szívbaj nélkül él a lehetőséggel. Egy óvatlan pillanatban megszerzi a De Lorean-t és visszarepül 1955-be, hogy a fiatalabb önmagát gazdaggá tegye. A Doki és Marty visszatérnek a múltba, DE csak későn veszik észre, hogy a múlt megváltozott. Marty a saját házukba mászik be. Mégis egy idegen család lakik ott, nem érti mi történt. Furcsa módon minden ház lelakatolva, berácsozva. Az utcán törött, kiégett kocsik, mindenhol szemét, lepusztult az egész város.

Vissza a jövőbe 2. (Back to the Future Part II)A Doki is érzékeli a változásokat, majd megtalálják a nyomokat, hogy rajtuk kívül más, Biff is használta az időgépet és megvalósított Marty agyszüleményét, a sportfogadási csalást. Biff-é volt az egész város, megölte Marty apját és elvette az anyját. Minden a kezében volt. Marty meg akarta tudni, hogy hol a sport-almanach. DE mivel az öreg Biff figyelmeztette magát, hogy egy öreg vagy egy fiatal furcsa figura kérdezgeti őt a könyvről, akkor minél előbb szabaduljon meg tőlük. Marty egy halálugrással úszta meg a kivégzését, pont az emelkedő De Lorean motorháztetején landolt, a Doki az oldalt nyíló ajtóval padlóra küldte Biff-et. Közben kiderítették, hogy pont akkor volt a könyv átadása, amikor Marty is 1955ben járt. Ez bonyolította a helyzetet mivel Marty abban az időpillanatban már egyszer jelen van. Nem találkozhat magával és az akkori eseményeknek is be kell következniük, hogy minden a normális kerékvágásba térjen vissza. Sikeresen megszerezték a könyvet, amit elégetve, apja sírja eltűnt a jövőbeli újságból.

Vissza a jövőbe 2. (Back to the Future Part II)Minden egyes korból, ahol jártak és változtatni akartak hoztak magukkal egy képet, újságot, amiről eltűntek dolgok vagy átváltoztak a módosítás sikerességének eredményeként. A Dokit nem elmegyógyintézetbe zárták, hanem kitüntették és Marty apja sem halt meg, hanem előléptették hősies magatartása végett. Sorolhatnám az eseteket. Ezek után már csak vissza kellett volna térni 1985-be és boldogan élni. A vihar, ami aznap este volt és egyszer sikeresen visszajuttatta Marty-t a saját korába, most nem csak őt, hanem a Dokit is időutazásra küldte. Az elromlott időáramkörök miatt viszont a "jelen", helyett a múltba, a vadnyugatra küldte - ahova Doki mindig is vágyott. Az esőben ácsorgó Marty levelet kapott 1895 a Dokitól, aki mindent megírt neki. Elrejtette a De Lorean-t, ami megsérült és nem tudta megjavítani a kor fejlettségi szintje miatt, DE 1955ben már elég fejlett a technológia,  hogy Marty hazatérjen. Semmi esetre se kövesse a Dokit, mert ő jól érzi ott magát. Sajnálatos módon Marty megtalálja a Doki sírját, lefényképezi, hogy a múltban legyen bizonyítéka rá, hogy sikeresen nyúltak bele az idővonalba, ismét.

Vissza a jövőbe 2. (Back to the Future Part II)Továbbra is az a véleményem, hogy F-AWESOME a film. Bárki bármit mond ezt tartani fogom. Ez az én blogom, ezek az én írásaim, nem azért írom, hogy másnak tetszenek, DE persze jó érzés, ha mások elismerik a munkámat/írásaimat. Aki értékelni szeretne, annak minden bejegyzés után van lehetősége, akár név nélkül is. Nem fogok megsértődni a kritikák miatt. Egyre többször találnak már rá az oldalra, DE elhtároztam azt, hogy csak a 100. bejegyzés után fogom kereső-optimalizálni a filmes blogomat. Legyen elég olyan oldal, ahova kiférne.

Vissza a jövőbe idézetek:

Nyuszivagy McFly? 

Ez egy visszatérő idézet, ami szállóige is lett. Általában a következmények figyelmen kívül hagyása követi Marty részéről. Egyszerűen nem tudja elviselni, mert mindenkinek meg akar felelni. Ezáltal minden olyan dolgot megtesz, hogy megmutassa, hogy jobb. Ezzel általában saját maga alatt vágja a fát, sok bajtól óvhatná magát, ha ezekre a bőszítésekre nem reagálna. DE a cselekmény egyik mozgatórugója, nehéz helyzetbe kerül mégis mindig megoldja és a saját malmára hajtja a vizet.

Dr. Emmett Brown: Rá kellett jönnöm, hogy az időutazás veszélyekkel jár. Így hát amint visszatértünk, elpusztítom a DeLoreant, és onnantól fogva az univerzum másik nagy rejtélyének kivizsgálására szentelem időm: a nőkre.

A Doki még nem tudja mire vállalkozott. Inkább a fénysebességgel haladó űrhajót fejlessze, mert azzal legalább végezne még ebben az évezredben. A nők nehéz és misztikus világát nehéz feltérképezni, több milliárdan próbálkoztunk már, DE elbuktunk, a nagy számok törvénye ellenére is. Lehet nem elég nagy a mintavételezési szám.

Biff: Hát ez majdnem olyan vicces, mint a rácsosablak a csatahajón, öreg!
Marty McFly (suttogva): ...tengeralattjárón... rácsosablak a tengeralattjárón, te barom.

Marty McFly: Doki, nem fogja elhinni. Vissza kell mennünk. Mégpedig 1955-be. November 12-re.
Dr. Emmett Brown: Ezt nem hiszem el...
Marty McFly: Én mondtam.

Marty McFly: Az egész az én hibám... csakis az enyém... ha nem vettem volna meg azt a sport-almanachot, ez az egész meg sem történt volna.
Dr. Emmett Brown: Ne okold magad emiatt, Marty. Ez már a múlt.
Marty McFly: Vagyis a jövő.
Dr. Emmett Brown: Az már mindegy.

Jennifer Parker: Nem is volt fényes esküvőnk..!

Marty McFly: Hát Jennifer, nem is tudom hogy mondjam meg, de...mi most egy időgépben ülünk.

Dr. Emmett Brown: Két lehetőséget látok: az egyik, hogy Jennifer meglátja a 30 évvel idősebb önmagát, sokkot kap, és egyszerűen elájul. A másik, hogy a találkozás időparadoxont hoz létre, amely során olyan láncreakció keletkezhet, amitől felborul az egész tér-idő- kontiinuum, és megsemmisülhet az egész világegyetem....ez persze csak a legrosszabb eshetőség, szerencsésebb esetben csak a mi galaxisunk fog megsemmisülni.
Marty McFly:Eh...igen, doki...az sokkal megnyugtatóbb...

Dr. Emmett Brown: (1955-ben,1985-beli önmagának,búcsúzóul) Viszlát, talán még látjuk egymást valamikor a jövőben.
Dr. Emmett Brown: Vagy a múltban...

Marty McFly: Doki, doki! Itt vannak Biff haverjai és midjárt elkapnak engem...
Dr. Emmett Brown: Akkor menekülj el onnan.
Marty McFly:...ööö, azaz jobban mondva nem engem hanem a másik énemet, aki a színpadon a Johnny B. Goode-ot játssza.

Marty McFly: Jaj, anya ,anya...te aztán igazán tudsz pizzát hidratálni.

Megjegyzések