Vissza a jövőbe (Back to the Future)

Vissza a jövőbe (Back to the Future)
Nem voltam otthon, mert éppen kutyafelügyelő lettem pár napra. Sajnos az UPC-s digitális doboz nem bírta a terhelést ezért kerestem egy DVD-t és egyből hármat is találtam. Ez nemvolt más, mint a Vissza a jövőbe trilógia. Ennek tudatában már nem is voltam olyan mérges a UPC-re. Amennyire felbosszantott ez a kisebb hiba, annyira nyugtatott meg a film. Már többször láttam, DE ezek szerint nem minden részlet volt meg, mert sok jelenet, mintha új lett volna. Leeső állal néztem. Mert általában nem szoktam filmeket elfelejteni, igaz vannak kivételek - mondjuk ami nagyon rosszak tartoznak ide, DE a Vissza a jövőbe egy örök klasszikus és minden egyes nappal egyre nő a rajongók tábora.

Vissza a jövőbe (Back to the Future)Általban mindig a végén adom meg, hogy hova sorolok a saját különvéleményem szerint a filmet, DE most kivételt teszek és már az elején leszögezem, hogy teljesen más film, mint a Star Wars sorozat, DE színvonalban mindenképpen azonos létrafokon állnak, ami nem más mint F-AWESOME.

A sztori egy laza életképpel indul, megismerjük a szereplőket és azt, hogyan élnek.  Egy csendes kisváros, normális társaságok, a tipikus amereikai gimnáziumi szokásokkal. Csajozás és bulizás és persze a gyengék elnyomása a főbb tevékenységek. Szimpla amcsi film, semmi extra. Igaz az első képek sokkoló hatásúak, még 2010-ben is: egy gép, ami a reggeli nehézkességét teszi könnyebbé, minden egyes folyamatban - kenyérpirítás, kutya etetés. Az a hatalmas hangfal + az pici gitár = hatalmas hangrobbanás és kár. Itt már lehetett sejteni, hogy nem ússzuk meg újító találmányok nélkül a filmet. Szóval itt már meg is volt a kapcsolat a téma és a film címe között. 
Vissza a jövőbe (Back to the Future)A tényleges időutazás elég érdekesen alakult. A kor tudományos szintjéhez mérten hatalmas előrelépés volt az időgép feltalálása. Az első tesztek során a Doki, Einstein nevű kutyáját küldi időutazásra, kellett a nem emberi kisérlet ahhoz, hogy megbizonyosodjon szerkezete működőképességéről. Tökéletes működött derült ki 1 perccel később. 

Vissza a jövőbe (Back to the Future)Nekem a terroristás jelenet nem tetszik, DE a történet szempontjából mégis fontos szerepe vana Doki halála miatt. A rádióaktív anyagok birtoklása abban az időben is tiltott volt, ezért kellett ehhez a megoldáshoz fordulni. DE induljunk ki a tényekből: van egy zsenink = Doki, aki képes időgépet építeni és elvileg milliomos volt - ameddig nem ölte minden pénzét az időgépbe. Nekem ne mondja azt senki se, hogy a büdzsébe nem fért bele a a plutónium vásárlása. A terroristák is veszik valahol vagy tévedek? Viccesnek vicces, hogy terroristák kárára szerezte be, de a következmények végzetesek lehettek volna, ha nem történik meg az időutazás és vele a többlet információt jelentő levél. 

Vissza a jövőbe (Back to the Future)Rengeteg a témában írt film kering a filmvilágban, DE ennyire egyedi, szórakoztató és jól összerakott nincs még egy, még egy fél sincs. Saját vélemény. DE az idővonalas elméletek mindegyikben szerepelnek. Ha valamit megváltoztattunk, akkor az egész idővonal módosul, aminek végzetes következményei lehetnek. Itt a lehető legrosszabb eset alakult ki, Marty McFly meg sem született volna a tetvéreivel együtt, mert az apjuk helyett Marty-ba szeretett bele az anyjuk. Ez a változás Marty szempontjából nem volt a legszerencsésebb ezért el kellett érnie, hogy a szülei mégis összejöjjenek. DE ez a múlt már nem az a múlt volt, mint amit ő ismert. A változtatások sora kihatással volt a többi ember életére is. A legtöbben meg sem érzezték igaz, DE a McFly család tagjainak jobb és kellemesebb élet jutott, de ahol vki kap, ott vkitől el is vesznek Biff került abba a helyzetbe, amibe azelőtt a George McFly volt.

Vissza a jövőbe (Back to the Future)Végülis sikerült a legjobban kijönni a kavarodásból. Mindenki Martynak szurkol, ami nem is meglepő, mert szerethető karakter és sokan tudtak vele azonosulni. Lázadó tinédzser, akinek céljai vannak, DE az apja árnyéka rávetül, az ő sikertelensége megpecsételi a fia életét is, pedig a fiú tehetséges. Az időutazás előtti Marty és George sikertelenek és elesettek voltak. Utánna apja kiadta diákkori sc-fi írásait, amikkel vagyont és tiszteletet vívott ki magának és családjának. A sorsfodító a küzdelem és a a győzeleme volt egy lány kegyeiért. Ezek alakították a jövőt. 
Vissza a jövőbe (Back to the Future)Végülis minden jól alakult, nem a Doki volt az első ember, aki időutazó lett, DE amint visszakapta De Loreant/az időgépét, máris indult a jövőbe. Még a zárszó előtt visszatért és elvitte Marty-t és a barátnőjét a jövőbe, hogy megnevelje a gyerekeiket. Ezzel zárult a trilógia első része és vált nyilvánvaló, hogy az írók nem egy részre szerződtek, ami mindenképpen siker, hiszen aki ilyen filmet tud készíteni rossz ember nem lehet.

Vissza a jövőbe idézetek:
Doki:Úgy tűnik inkább mégis a világegyetem másik nagy csodáját kellene tanulmányoznom...A nőket!

Marty:Anya! Anya te vagy az? 
Lorrein:Több, mint kilenc órát aludtál.
Marty:Álmomban visszamentem a múltba. Rémes volt
Lorrein:Most már nincs semmi baj. Újra itt vagy 1955-ben
Marty:1955? Te...e vagy az mama? Te… e. e vagy az?
Lorrein:A nevem Lorrein. Lorrein Baines
Marty:DE, hogy lehet az, hogy te ilyen… ilyen sovány vagy?
Lorrein:Feküdj vissza a Kelvin! Csúnya horzsolás van a fejeden

Marty: Hol a nadrágom?
Lorrein: O… odatettem. A kelengyeládámra. Még soha nem láttam lila alsónadrágot Kelvin.
Marty: Kelvin? Mért szólítasz folyton Kelvinnek?
Lorrein: Nem az a neved, Az van ráírva az alsóneműdre. Kelvin Klein
Marty: Szólíts Marty –nak.
Lorrein: Hát akkor, szia! Kelvin… Marty… Klein.  Nem baj, hogy ideültem?
Marty: Ó nem igazán remek…

Marty: Hé! Apa! George! Hé te a biciklivel!  
Stella:Milyen furcsa ez a fiatalember.
Sam:Idióta. Biztosan a szülei is idióták. Lorrein! Ha egyszer fiad születik és ilyen lesz, kitagadlak!

Fogadós:Adhatok valamit öcsi?
Marty:Egy diétás Pepsi-t kérek.
Fogadós:Olyanról még sose hallottam.
Marty:Tudja. Cukormentes Pepsi.
Fogadós:Na most rendelni akarsz vagy ugratni?
Marty:Jó akkor mindegy mit csak cukor nélkül. Rendben?
És kap egy kávét feketén, cukor nélkül
Szerintem ez az egyik legviccesebb jelenet. Nagyon jól megtalálták a jelen és a múlt között a különbséget. Azaz a jövőbeli embereknek, ami természetes dolog az a múltban még nem is létezik. A mai fiataloknak, mint én nem igazán életszerű a jegyrendszer vagy az, hogy a hátárátlépés nem volt mindennapos dolog. 

Stella:Ez itt Milton, Ő Selly, ő Toby, és ott a járókában az icipici Joy.
Marty:Szóval te vagy Joy bácsi. Jó, ha megszokod a rácsokat kisöreg.

Ez a jelenet is eléggé oda lett téve. Az időutazás előtt pont Joy bácsinak kellett volna levelet írni, mert még mindig a börtönben van. Ez a sok kis apróság, ami egyedivé és élvezetessé teszi a filmet. Ezeket összeszedni lehetetlen. Több millió fórumot kellene végignyálazni, a világ összes nyelvén és biztos akkor se találnák meg mindent, DE érdekes móka lenne. Ha jól megfizetnének érte, akkor biztos szó nélkül nekiállnék, mert érdekel a dolog. Volt olyan fim, amit csak sokadik megnézés után tudtam értelmezni, mert rengeteg részlet volt benne és egy-egy mellett elsiklik az ember, akkor a teljes képet nem láthatja meg, félreértelmezi a mondanivalót és nem úgy látja, mint a készítők.

Marty:Nehéz ügy.
Doki:Nehéz ügy. Már megint mi az, hogy nehéz ügy. Miért van az, hogy minden nehéz a jövőben? Megváltozik a föld gravitációs vonzása?

A múlt és jelen között a beszédben is nehézségek vannak. Alapvetően ugyanaz a nyelv de a szelng miatt sok minden érthetetlen a két különböző időben élő ember számára. Ezért fura a Dokinak, hogy Marty mindig mindent nehéznek alál, ami a Dokit nagyon zavarja és mindig a gravitációval akarja öszefüggésbe hozni :)


Marty:Doki!
Doki:Ne mondj semmit! Egy szót se! Meg ne mondd a neved!
Marty:Doki! Én vagyok az Marty!
Doki:Ne mondj semmit! Olvasni fogok a gondolataidban. Te ugye messziről jöttél?
Marty:Igen! Ige…
Doki:Egy szót se! Egy szót se! Mondtam már!
Ez a beszélgetés Marty megérkezése után nem sokkal a Doki házában játszódott le, igaz csak töredék, DE ezt is elég nehezen találtam meg, belekontárkodni meg nem akarok. A lényeg annyi, hogy a Doki már akkor is a lehetetlennel kisérletezett. 

Megjegyzések