Erik, a viking (Erik the Viking) - Monty Python

Erik, a viking (Erik the Viking) - Monty Python
A blogomban most került először Monty Python alkotás a nagyító alá. Amit valószínű még több is követni fog. Csak két címet említenék még, amiket mindenkinek ismerni-e kell: 
  1. Brian élete
  2. Gyalog galopp 
A mostani film az Erik, a viking nem egy szokványos mészárlós vikinges sztori, bár annak indul. Egy "hatalmas" dúlás közepébe csöppenünk, amit hirtelen a Monty Python-os poénáradat egyszerűen földbe tipor. A világ nem látott még ennyire érzékeny és jólelkű alakot, mint Erik. Talán ez az egyetlen lehetőség, hogy a vikingeket kifigurázzuk, mert a történelem könyvekben minidg csak a vérszomjas vikingekről írnak akik nem csak az ellensséggel, hanem saját törzseikkel is harcolnak a prédáért. 

Erik, a viking (Erik the Viking) - Monty PythonMinden egyes jelenet viccesnek hat, DE többnyire a valóságot imitálja egy Monty Python-os szemüvegen keresztül. Több, mint valószínű, hogy a kocsmában gyakori volt a rendbontás és nőket is számtalanszor kínoztak józanul és részegen is egyaránt, DE szerintem semmiképpen sem történhetett úgy, mint ahogy az látni lehetett. Biztos, hogy halálos volt, mint itt, DE mindenképpen az halt meg, akit meg akartak ölni, jelen esetben a szöszi csajszi, aki mellesleg elég csinos volt - mellesleg se volt rossz. Kár lett volna érte, a sok öregasszony között igazi színvoltja volt a szőke fürtjeivel a törzsben.

Erik, a viking (Erik the Viking) - Monty Python
Erik sose volt képes igazából rombolni, pusztítani, lelke volt, ami még a mai világban is nagy kincsnek számít. Napjainkban se szól másról az élet baszni és baszni, esetleg rabolni és kihasználni a másikat. A vikingek korábban ez természetes volt, ÉS 2010-ben is az, pedig a szabályok és szokások nem ezt hangsúlyozzák az embereknek. A lényeg az, hogy Erik különc volt - EMO-s viking -, nem értette miért kell így élni. Úgy élni, mint az állatok. 

Akkoriban a nők szavára nem adtak sokat, ami azóta se sokat változott, a kép tisztább már, DE most is sok szempontból elnyomottak a nők. A munkahelyeken kevesebbet keresnek azonos beosztásokban, ritkábban kapnak fizetésemelést, megbecsülést, tiszteletet. A vikingeknél rosszabb volt a helyzet, mert ott csak tárgyaknak tekintették őket, értéktelen és pótolható tárgyaknak. Erik ezek ellenére egy "boszorkány" szavára adva szervez expedíciót, hogy eltűnjenek a felhők az egről és újra süssön a nap. 

Erik, a viking (Erik the Viking) - Monty PythonKicsit olyan érzésem volt, hogy egy balfasz Odüsszeuszt látok egy görög komédiában. Lépésről lépésre halad a siker felé, DE sok próbát kell túlélnie: árulást, cselt, harcot, szörnyek dühét. Sorolhatnám, DE a végére sose jutnék. A történet egyik fontos tényezője a kereszény pap jelenléte, aki bár senkit nem tudott megtéríteni.  A sikertelenség ellenére, 16 éve mindenkit meg akar téríteni, DE a tanításait se mondhatja le, mert a vikingeknek csak a saját isteneik léteznek és egy részeges idegen tanításai nem érhetnek fel az övéikkel. Pont ellentétesen gondolkodik, a hite miatt nem ugyanazt látja, mint a harcos vikingek. Nem látja a szörnyeteget se, ami kis híján megsemmisíti a hajójukat. 

Szerencsésen pont Atlantison kötnek ki - süllyednek el, hatalmas az itt lehangó párbeszéd - ahol az első és egyetlen szabály, hogy senki nem ölhet, mert akkor a sziget örökre a tenger fenekére süllyed. Már akkor lehetett tudni, hogy itt gond lesz. A vikingek az ölés szerelmesei és bármelyik pillanatban megtörténhet a visszafordíthatatlan pusztulás. A sok kis apróság, ami színesiti a sztorit hiányozna a hangulatból. Nem tudom megfogalmazni a hangulatot, selytelmes Monty Python hangulat, amit a többi alkotásukban érezhetünk. Kellően komolytalanul mesélik el és borítják fel a megtörtént eseményeken/legendákon alapuló alapszorit. 

Erik, a viking (Erik the Viking) - Monty PythonA kis apróságok, a kis pár soros monológok vagy párbeszédek. Finoman megfogalmazott fricskák a történelemnek és totális támadás a rekeszizmoknak. Én sírva röhögve nézem végig a filmet. Mire feltöröltem volna a könnyeimet, addigre jött a következő. A legtöbb apróság Atlantiszon történt. Az elvileg szűz csajszi, már kedden az 5. férfit rejti el apja elől egy láthatatlanná tevő lepel segítségével. Erik romantikus kirohanása, hogy nem ő az első, nem ő kapta a szüzességét. Felháborodva az arcátlanságon, hogy megalázták, egy tapasztalt nőnek adta a szüzességét. Ezeket már csak a zenészi tehetség teljes hiánya, a botfülüek gyülekezetének hörgése tetőzte be. Igaz szívvel-lélekkel énekeltek - inkább vonyítottak - a fület bántó és az agyat szétrobbantó fejetlenség mellett nem lehetett pozitív szavakkal elmenni. A halottról jót vagy semmit mondás itt értelmetlen lett volna, mert nem tud senki sem ekkorát hazudni, még a jó lelkű Erik sem. Ő is képtelen volt. 

Erik, a viking (Erik the Viking) - Monty PythonA vérontás elkerülése a szigeten mindennél fontosabb lett volna. Első körben sikerült a szigetet megvédeni. A legénység összes tagját félelem gyötörte és képtelenek voltak a támadásra. Erik a lepellel a fején egyedül támadt az ellenségre - azt hitte, hogy láthatatlan, az is volt a pap számára, mert ő nem volt viking - akik féltek, mert még sose fordult az elő, hogy vki nem félt tőlük. Így már az elején többen hullotak el Erik kardjától, aminek hatására a többiek is erőt vettek magukon és harcba indultak. A végén mondták el Eriknek, hogy végig látható volt, aminek következtében elájult - láthatatlanság nélkül ő is gyáva lett volna és a sziget már ott leveszett volna. A siker következtében megkapták a kürtöt, amiért jöttek. 

Erik, a viking (Erik the Viking) - Monty PythonA sikeres kürtölés feltétele a fúvóka megléte volt, ami a kovács segédje ellopott és főnökével a tengerbe dobata volna, hogy az egész viking föld felett a sötétség örökre megmaradjon. A lelepleződés előtt Loki sikeresen leszúrta egyik társukat, aminek következtében a sziget süllyedni kezdett. A király meggyőzte népét, hogy arcátlan hazugság, és népével örökre elnyelte a víz: Még a víz alatt is csak azt hajtogatta, hogy nem süllyed a sziget és nem lesz gond. A többi lakos végig hitt nekik. Ez szerintem arra akar figyelmeztetni, hogy a politikusok nem akarják elismerni a tényeket. Nem akarják észrevenni a jeleket vagy észreveszik, DE nem reagálnak rá és elhitetik az emberekkel, hogy minden rendben van. A tudatlanság nem jogosít fel senkit arra, hogy megszegje a szabályokat. DE a tudatlanság csak akkor marad, ha az emberek nem akarják tudni mi törénik velük. Nem akarják tudni, nem akarnak beleszólni, közömbösek akarnak maradni, és azt hajtogatják, hogy ez nem az ő dolguk, DE ezek általában közös dolgok. A demokrácia erről szól, annak ellenére, hogy az ember kicsi, meg kell kapnia a kellő jogokat.

Erik, a viking (Erik the Viking) - Monty PythonEzek után eljutnak az istenekhez, ahol a pap semmit sem lát, mert ő nem hisz a vikingek isteneiben és mondáiban, így tudja őket megmenteni a pokol tüzétől. A 3. kürtfújás után mindenki hazatért és a HAPPY END előtt még az ellneséges törzs megpróbálja elrabolni a törzs védtelenül maradt nőit, gyerekeit és öregeit, DE a pap megint jókor jön. Vagyis esik be a hajóval és már tényleg a HAPPY END jött. 

Egész végig tartott a Monty Python hangulat, azt kaptam amire számíottam. Egy egyszer nézhető film, amin jókat lehet röhögni. SHIT HAPPENS kategóriát megérdemli, mert nagyon jó film. Imádom, Tim Robbins az egyik legnagyobb B kategóriás vígjáték színész, itt is remekül formálta meg Erik szerepét. A zene, a látvány, a sztori minden csillagos 5ös. Ezzel zárom soraimat

Erik, a viking idézetek
Helga:Még sose csináltad ezelőtt?
Erik:Dehogynem. Végigdúltam és fosztogattam az egész partvidéket.
Helga:Dúltál és fosztogattál?
Erik:Igen.
Helga:Az erőszakkal hogy állsz?
Erik:Pofa be!
Helga:Lerí rólad, hogy még senkit sem erőszakoltál meg.Nem vagy meleg?
Erik:Én szeretem a nőket.Sőt imádom őket.
Helga:Engem biztos nem.
Erik:Nem volt időnk összemelegedni.


Helga:Miért kell folyton gyilkolászni|és fosztogatni?Erik:Kell a pénz a következő hadjáratra.Helga:Ennek semmi értelme! Ha csak azért indultok hadjáratra, hogy gyilkolásszatok és fosztogassatok,és ennek az a célja, hogy pénzt szerezzetek a következő hadjáratra, akkor kioltja egymást.Erik:Perlekedsz, mintha a feleségem volnál!Helga:Te kezdted!


Viking anya:Megvan mindkét baltád?
Viking:Igen, mama.  
Viking anya:A fenőkövet is eltetted?Viking:Igen, mama.
Viking anya:Ne engedd, hogy az ellenség hátba támadjon.Viking:Nem mama.
Viking anya:A kardod nehogy berozsdásodjon.Viking:Igen, mama.Viszlát, apa.
Viking apa:És ne felejts el mosakodni. Tetőtöl-talpig.
Viking:Nem, apa.
Viking anya:Ha valakit meg kell ölnöd, ne habozz!
Viking:Ahogy szoktam.


Nem kellene ezt kommentálnom, DE muszáj. Egy tipikus párbeszéd, amit az éppen utazni készülő gyerek a szüleivel folytat. Itt kicsit morbidak a kérdések, DE a vikingek élete nem játék és móka.


pap:Már 16 éve élek ezen a trágyadombon, de még senkit sem sikerült megtérítenem.Viking:De Thornbjorn Vifilsson felesége megtért.pap:Thorbjorn Vifilsson felesége buddhista lett, nem keresztény.
Viking:Hát nem ugyanaz?
pap: Távolról sem.


Ez a nyugtató beszéd hatalmasra sikerült: Erik:Ne bánkódjatok! Lehet, hogy eleddig ismeretlen|veszélyek leselkednek ránk, és néhányan sohasem|láthatják viszont szeretteiket. Fel a fejjel! Lehet, hogy Muspel kegyetlen hordái miszlikre tépnek, vagy Tűzóriások porlasztanak bennünket hamuvá. Esetleg felfal minket az Északi Tenger Sárkánya, vagy a Világ Végén a mélybe zuhanunk. Ne sírjatok! Szárítsátok fel a könnyeket!

És a folytatás: 
Erik:Ó, lsteneim! Nyugodjatok meg! Nem biztos, hogy mind meghalunk.De ha igen, akkor sem lesz förtelmes halálunk.Erik apja:Most már menni kéne!Erik:Viszlát most így utoljára. Az lstenek óvjanak meg...Erik apja:Most már ne mondj többet!


Viking anya:Nem akarom, hogy elmenj, kisfiam!
Viking:Nem is akarok menni.

Megjegyzések