Vissza a jövőbe 3. (Back to the Future Part III)

Vissza a jövőbe 3. (Back to the Future Part III)
Az előző részben sikerült a cselekményt a normális kerégvágásba visszazökkenteni. Igaz, már ez a "valóság" sem az eredeti, mert George McFly nem az a gyenge ember, mint akit az első részben megismertünk. Ha nagyon kötözködni akarnék, akkor a Doki és Marty mégis pénzszerzésre használták az időgépet. Mivel a McFly család azután lett olyan, amilyen miután Marty elrontotta a szülei első találkozását. Ezek után a Dokinak is sikerül a történelem menetén változtatnia. Igaz nem szándékosan, de mégis sikeresen.

A De Lorean és a Doki 1885-ben, Marty 1955-ben van - itt ért véget a 2. kaland. Az idő és tér választja el a Dokit, Martyt, Jennifert és Einsteint. A Doki elméletei alapján, az idővonalon hagyott ismerőseik a múlt megváltoztatása után sem fognak eltűnni, a kornak és a helyzetnek megfelelően a helyüökre kerülnek. Marty egyedül az esőben, magányosan és megtörten - sikerült újra elveszíteni az időgépet és a Dokit

Vissza a jövőbe 3. (Back to the Future Part III)Az 1955ös Doki nem is sejti, hogy még egy Marty futkározik a városban. Az első sokk után nem is akar segíteni neki,m ert csak rémálomnak tekinti. A lényeg, hogy meg kell találni az 1985ös a Dokit. A levelében, amit Martynak küldött leírja a De Lorean helyzetét és a javításának módját, majd kiköti, hogy semmi esetre se mentsék ki, mert jól érzi magát. A könyvtárban viszont rettenetes hírek fogadják őket - Dokit a levél írása utáni napokban megölik. Így Marty nem tehet mást, mint újra használja az időgépet, és újra nem a hazautazásra. 

Vissza a jövőbe 3. (Back to the Future Part III)Sikerült a megjavított De Loreannal visszatérni a múltba - már fölösleges a múltról, a jelenről vagy a jövőről írnom, mert már teljesen szétcsúszott az idővonal. Az egyik Martynak jelen, a másiknak múlt, a harmadiknak a jövő. Ezek a szavak teljes mértékben használhatatlanok, ha a Vissza a jövőbe trilógiát nézzük, mert egyszer itt, egyszer ott vannak a hőseink.

Vissza a jövőbe 3. (Back to the Future Part III)A vadnyugati Doki egy egyszerűbb életet választott, DE továbbra sem tudta feladni különc mivoltát. Ki az az állat, aki a sivatagban jeget akar csinálni? Alapvetően nem tudnék neveket mondani, DE a Vissza a jövőben című film sorozatban a Doki pont ezt a szerepkört tölti be. Felesleges és haszontalan gépek gyártása és feltalálása. Igaz pár találmánya igazán hasznos és figyelemfelkeltő, De többnyire csak gondot okoz. Az időgép nélkül viszont nem lenne mit írnom. Egy egyszerű feltalálóra nem lehet trilógiát alapozni, olyan találmány nélkül, ami nem képes "végtelen" számú, különböző helyzetet teremteni. Az idő és a tér kapcsolata az emberiság nagy kérdése. Egy időgép lenne csak képes válaszokkal szolgálni. Mi történik ha ... ?, Milyen volt valójában ... ?, Miből alakult ki a ...? kérdésekre. 

Ez egy olyan hálás téma, amire a filmipar is felkapta a fejét. A trilógia azért jöhetett létre, mert alapvetően három időt különbztetünk meg - múlt, jelen, jövő. Már írtam, hogy az időgépnek hála ezek a fogalmak a kukába kerültek.

Vissza a jövőbe 3. (Back to the Future Part III)A Doki és Marty a De Lorean felgyorsításán dolgozik. A lovak nem képesek a megfelelő gyorsításra, ezért új alternatív erőforrást kell találniuk. A kor technikai fejlettségeének csúcsa a gőzmozdony és a gőzenergia. A helyi vasútvonalon közlekedő vonatot elvileg fel lehet gyorsítani a kellő sebességre - a Doki spéci gyújtósa még rádobott pár mérföldet -  és alkalmas pályaszakasz is rendelkezésre áll. Így már csak a vonat megérkezését kell megvárniuk és újra otthon lehetnek.

Vissza a jövőbe 3. (Back to the Future Part III)A Doki halála még mindig fenyegeti őket, már csak ezt a tényezőt kell kizárni is a történelem menete nem bomlik meg. Buford "Mad Dog/Veszett kutya" Tannen gyilkolta meg a Dokit és a jelenlegi helyzetben is nagy rá az esély. Bár most Martyt szemeli ki magának és hívja párbajra, amiért a Dokit megmenti a végzetes lövéstől. Ennek hatására a képről eltűnik a sírfelirat. A baj már csak annyi, hogy a sírkő nem tűnt el. Ez azt jelenti, hogy valaki még mindig meg fog halni. Az egész város tudja, hogy Marty McFly alias Clint Eastwood esélytelen a párbajban és már mindenki a halálára készül - a szabó öltönyhöz, a koporsógyártó koporsóhoz vesz méretet.


Megint abból fakadt a baj, hogy Marty nem volt képes megállni, hogy a hergelésre - Nyuszi vagy McFly? - ingerülten és megfontolatlanul reagált. DE most először fordult elő, hogy nem futott eszetlenül a vesztébe. Már mindenki azt hitte, hogy meghalt, DE a cseles páncélja megfogta a golyót, majd a földre vitte a vas kályhafedővel Bufordot. Így lett a halottből hős, a sírkőből emlék. Már csak a visszaút volt hátra. Sikeresen elfoglalták a szerelvényt és pályára tették a De Lorean-t. Clara közben megtudta, hogy a Doki csak azért hagyta el, mert nem mehetett volna velük a jövőbe. A nő nem adta fel és a már felgyorsított mozdonyra ugrott. Marty az időgépben volt, a Doki pont felé tartott. Clarát a haláltól mentette meg a Doki, de így a múltba kellett maradni. 

Marty viszont visszatért a családjához 1985-be. Minden a helyén volt, úgy ahogy hagyták. Sajnos a De Lorean tönkrement, így újabb időutazásra már nem volt lehetőség. Marty elvitte Jennifert végre a hétvégi kiruccanásra. A jövőből szerezett információk segítségével elkerülte a végzetes balesetet, amit megint a "nyuszizás" okozott volna. Talán Marty felnőtt - kizárt. Már csak a Doki hiányzott. DE ahogy az elnni szokott előkerült, méghozzá egy új időgéppel és az új családjával. HAPPY END - minden jó, ha a vége jó. 


Továbbra is tartom magam a véleményemhez - F-AWESOME. Minden szempontból tökéletes - sztori, hangulat, zene, színészek. Erről most többet nem is írnék.

Vissza a jövőbe idézetek:

Dr. Emmett Brown (olvasva egy levelet): "Kérlek ne próbálj meg visszajönni értem 1885-be. Ja, és légy szíves vigyázz Einsteinre is helyettem." Einsteinre???
Marty McFly: A kutyája, Doki.

Dr. Emmett Brown: Nem csoda, hogy tönkrement az időgép. Nézd csak ezt a cuccot: "Made in Japan".
Marty McFly: Miről beszél, Doki? A legfrankóbb cuccokat Japánban gyártják.

Marty McFly: Biztos, hogy korhű ez a cucc, Doki?
Dr. Emmett Brown: Mi az, talán sose láttál még western-filmet?
Marty McFly: Nem is tudom... Clint Eastwood sose hordott ilyet.
Dr. Emmett Brown: Clint kicsoda?
Marty McFly: Ja, persze...

Lorraine Baines / Maggie McFly: Ne haragudjon, hogy megkérdezem, de hogy került ide az úr ilyen messzire?
Marty McFly: Nos, az autóm... vagyis a lovam... lerobbant.

Bandatag #1: Nézzétek a csizmáját! NIKE? Ez meg mit jelent? Talán indiánul van?!

Biff Tannen: Mi a baj? Talán begazoltál? Nyuszi vagy?
Marty McFly: Engem... senki sem nevezhet nyuszinak!
Biff Tannen: Hát akkor bizonyítsd be! Itt és most!
Bandatag #1: Ne most főnök... a békebírónál vannak a fegyvereink!
Biff Tannen: Hát akkor... bizonyítsd be holnap!
Bandatag #1: Nem jó főnök... holnap raboljuk ki a Pine City postakocsit.
Biff Tannen: Hmm... mit csinálunk hétfőn?
Bandatag #1: Az jó. Hétfőn megölheted.

Marty McFly: Rendben! Mikor párbajozunk? Hétfő, dél, megfelel?
Biff Tannen: Dél? Reggel 7 óra! Én reggeli előtt szoktam ölni.
Marty McFly: Legyen 8! Én reggeli után szoktam ölni.


Dr. Emmett Brown: Kezeket fel!!!
Mozdonyvezető: Mi ez? Vonatrablás?
Dr. Emmett Brown: Nem! Tudományos kísérlet!

(nézik a képet és a sirkövet)
Dr. Emmett Brown: Lehet, hogy nem is az én nevem áll majd azon a sírkövön, hanem a tied!
Marty McFly: Magasságos egek!
Dr. Emmett Brown: Tudom... nehéz ügy!

Biff Tannen: Lelövöm, mint egy kacsát!
Bandatag #1: Mint egy kutyát, Tannen. Lelövöd, mint egy kutyát.
Biff Tannen: (süt róla, hogy nem fogta fel)Jó, menjünk!

Biff Tannen: Mivan Mcfly, csak pástétomostállal vagy ilyen nagylegény?

Eladó: És még azt mondja meg, hol tanult meg így lőni?
Marty McFly: A játékteremben.

Marty McFly: A csapos azt mondja, ez a legtöményebb itala!
Dr. Emmett Brown: Próbáld meg, Marty! (brr....brr...)Taposs a gázra!BUMM!!!
Dr. Emmett Brown:A FENÉBE!! Levágta az egész elosztót! Tényleg tömény lehetett....!

Dr. Emmett Brown:Át kéne öltöznöd,ha ilyen ruhákban szaladgálsz, még a végén lepuffantanak.
Marty McFly:Jah...vagy felakasztanak...
Dr. Emmett Brown:Ki volt az az idióta aki ezt adta rád?
Marty McFly: (mosolyogva) Maga, Doki...


Dr. Emmett Brown:Marty, már megint nem gondolkodsz 4 dimenzióban !!!
Marty McFly:Áhh...ja persze. igaza van, Doki...erre sajnos még mindig képtelen vagyok.

Marty McFly:...végül is Miss Clayton majdnem belezuhant a Clayton-szakadékba.
Dr. Emmett Brown: Clayton-szakadék...te magasságos..! Clarának bele kellett volna zuhannia a szakadékba! Ismét jól megbolygattam a történelmet...
Marty McFly: Ugyanmár Doki...mi a legrosszabb ami történhet? Nem Claráról nevezik el a szakadékot.

Biff Tannen: Hé McFly!....ez nem Seamus McFly...habár hasonlítasz rá, különösen ebben a borzalmas kalapban. Rokonod a büdös parasztja?

Dr. Emmett Brown: Elnézést kérek, hogy ilyen kezdetleges a modell, de...--
Marty McFly: Tudom,tudom, nem méretarányos...

Biff Tannen: Állj ki velem, ha mersz, tee...alamuszi tányérdobáló!

Marty McFly: (egy húsostálat felmutatva) Jéé ...frizbi..tudják, az egy olyan izé...eeh...mindegy...
Seamus McFly: Hát ezzel meg mit akart mondani...?!?!


Dr. Emmett Brown: Most, hogy tudom, hogy a jövőmet a múltban fogom eltölteni, szebb jövőt nem is tudnék elképzelni öreg napjaimra.

Clara Clayton: Hisz abban hogy az ember eljut a holdra ahogy távoli tájakra?
Dr. Emmett Brown: Feltétlenül de arra még 84 évet kell várni.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése