Perzsia hercege - Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time)

Perzsia hercege - Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time)
A film, a klasszikus Prince of Persia ( 1983 ) című játék alapján készült, aminek azóta több alternatív kiadás is megjelent. Az eredei játék minden platformon elterjedt, először az apple gépein futott. A nagy siker miatt kezdték el a további fejlesztéseket. A film már nem emlékeztet az eredeti játékra. A készítők a legújabb játékok látványvilágát teremtették meg a filmb. Egyszer, jól átgondolt sztori. Kiváló helyszínek, remek színészek és tökéletes rendezés.

Perzsia hercege - Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time)Számomra Jake Gyllenhaal játéka meglepő, érthetetlen és egyben tökéletes is volt. Meglepődtem akkor, amikor megláttam az első jeleneteiben. Nem értettem, hogy miért? Nem értettem, hogy ki? Ahogy folyt a cselekmény és törtek fel az emlékeim a karakterről. Nem ilyen szerepekben láttam eddig és nem igazán éreztem hitelesnek. Aztán rá kellett jönnöm, hogy tökéletes a szerepre - eszembe jutott a Bőrnyakúak, ahol katonát alakított és máris jobban hasonlított az általa alakított karakterhez.
Perzsia hercege - Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time)
Ben Kingsley ismét nagyot alakított. Már mindenféle szerepkörben láttam, DE mindig lenyűgöz a tehetsége. Vannak rossz filmjei, amik általában a rossz forgatókönyv és amatőr munka miatt olyanok, amilyenek. A Gandhi című filmben Gandhit alakítja tökéletesen, minden perce élvezetes volt a filmnek. Egy ilyen híres embert eljátszani nem egyszerű feladat. Az Oscar-díj bizonyíték a tökéletes játékra. A másik nagy kedvencem az Alvilági játékok, ahol elzárkózott gengesztert alakít. Nem főszerep, DE a történet fontos szereplője.

Perzsia hercege - Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time)Az egész történet a kisfiú hősies tettével kezdődik. Már gyermekkorában megmutatta hatalmas szívét. Ez a szív mentette ki a szegénységből, ez a szív tette gazdaggá mind pénzügyileg, mind morálisan. A család megbecsült tagja lett, testvérei a származása ellenére is teljes mértékben elfogadják. Ez a fivéri szeretet sok nehézségtől menti meg őket. 

Perzsia hercege - Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time)Alamut bevételéről tanakodnak a testvérek és a nagybátyjuk. A végső döntést a legidősebb testvér mondja ki. A támadás megkezdődik, DE a seregek képtelenek betörni a városba. A várost még eddig senki sem tudta bevenni. Most is hasonló eredmény várható, mert a várvédők a szokáso taktikával verik vissza a hatalmas perzsa sereget. Dastan és jól összeszokott csapat egy másik kapunál próbál bejutni. Csöndben, észrevétlenül akarják megnyitni a kaput, hogy a város áruló népét beolvasszák a birodalomba.

A királyt a neki rendezett ünnepségen megölik az ajándék imaköpennyel. A gyanú Dastanra terelődik, mert az ő ajándékva volt -amit ő is úgy kapott. Ez a láncolat később még bővülni fog. Dastan birtokában lévő tőr miatt a hercegnő is vele szökik, hogy mentse a rá bízott isteni eredetű tárgyat. Kalandok sorozata és veszélyesebbnél veszélyesebb harcosok keresztezik az útjukat, hogy végülis mindent előlről egy alternatív jelennel újra játszanak. 

Perzsia hercege - Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time)A tőr az idő homokjával képes az időutazásra, DE korlátozott erejű, ezért csak pár perccel lehet a múltba visszatérni. Dastan tisztázni akarja magát és megbosszulni apja halálát. Menet közben rájön Nizat árulására és ezt testvéreivel is meg akarja osztani. Segítőivel közel kerül a megoldáshoz, de az assasinok megszerzik a tőrt és így a világ  sorsa veszélybe került. Rossz kezekben a tőr kiengedi a homokórából az idő homokját, amit az istenek azért küldtek, hogy elpusztítsa a társadalmakat, egy második "özönvíz". 

Perzsia hercege - Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time)Nizat már majdnem véghez vitte tervét, DE Dastan megszerzi a tőrt és Ő tér vissza a múltba, még apja halála előtti időpontra. Ahol Nizat ellen fordul és megakadályozza/megváltoztatja a végzetes jövőt. Kis híján életét veszíti, DE testvérei bizalma megmenti őt Nizan kardjától. Újra békesség köszönt be. Dastan megkapja Tamina kezét, akit már ismert, és talán már szereti is. A lány érzi ezt, hasonló vonzalmat érez már első pillantásra.
Próbáltam összefoglalni, nem sikerült - nem minden maradt meg a filmből sajnos. Talán ez azt jelenti, hogy annyira nem is olyan jó film. Ezért SHIT HAPPENS kategória. Nézhető, mindeki saját maga döntse el, hogy milyen filmet szeret, mert én most leírom szerintem ez milyen film: akciódús, pörgős sztori, remek színészekkel. A játékhoz csak a látványvilág köti a sztori már túl mutat azon. A színészek minden szerepre jól válogatottak és azért nagy nevek is feltűnnek.

Idézetek

Prince Dastan: You enjoy telling me what to do.
Tamina: Only because you're so good at following orders.
Prince Dastan: Don't press your luck.

Tamina: Dastan, where's the dagger?
Prince Dastan: You're welcome to search me for it. You'll have to be very thorough.

Tamina: That's impossible.
Prince Dastan: Difficult, not impossible.


Tamina: Well the solution would be to kiss me then kill me, but I have a better solution...
[grabs sword]
Tamina: I kill you!


Tamina: [sarcastically] Such a noble prince.
Prince Dastan: Such a gentle princess.

Prince Dastan: I know it hasn't been easy between us Garsiv, but still, we *are* brothers.
Garsiv: Touching words with my sword at your throat.

Megjegyzések