A dolgok állása ( State of play )

A dolgok állása ( State of play )Már régóta szeretném megírni ennek a filmnek a kritikáját, leírását. Egyszerűen zseniális alkotás, a szereposztás itt is hibátlan, ráadásul a sztori is ott van top-on. Russel Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams - hűha, szép trió.

A film egy politikusról, egy újságíróról és a kettejük furcsa  barátságáról szól. A szivességek, árulások és megcsalás hálójában a barátság megkopik, mégis a végsőkig kitart. A sztori 3 halálesettel kezdődik, amik látszólag kapcsolatnéküli. A film végére minden szál  összefut és elvarródik az összes kósza szál. 

A dolgok állása ( State of play )Hatalmas korrupciós és monopóliumgyanús vizsgálat, ahol az amerikai  szabadság és a katonaság privatizációja elleni harc áll a középpontba. A halott nő - Sonja - két térfélen játszott egy időben. Ez a teher indította a lavinát, a kettős ügynök meghátrál, így válik potenciális áldozattá. A mamutcég sáros lehet, de ez is csak egy újabb csavar. A másik gyilkosságokat csak 1 újságíró és csapata tudja összekötni. A  nyomozás végére a rend helyett újabb következetlenségek sora lát napvilágot. A rendőrség és az újságírók együttműködése során fény derül a végső árulásra. 

A dolgok állása ( State of play )A tiszteletre méltó politikus mindent tudott a barátnőjéről. Sejtette, hogy sáros és mindkét oldalnak dolgozik, ezért figyeltette meg egyik "emberének". A fiatal katona életlét még a háborúban mentette meg, aki örök hűséget fogadott neki. Így bármit megtenne érte. Mentális problémái voltak/vannak ezért nem tud tisztán látni. Két gyilkosságot is elkövetett, hogy fedezzze magát. Több ártatlannak is meg kellett halni. Mér csak egy embernek kellett meghalnia az újságírónak. Ennek megfelelően az utolsó esélyét kihasználva az utolsó szemtanút is kiiktassa. Amit már nem volt képes véghezvinni a gyors rendőri inzétkedés számára.
A dolgok állása ( State of play )

A politikus jó ügyért küzd, DE megbotlik. A saját árulása lesz a veszte, nem viheti végi a megdicsőülést jelentő pert, hogy végre pontot tehessen élete következő nagy tetére. A barátnő halott, a tőle születendő gyerek nem látta meg a napvilágot, a felesége elhagyta, a barátja az utolsó utáni pillanatig bízott benne, mégis elárulta és végül mindent tűzbe dobott, hogy végül a börtönben kössön ki. 

A sztori tökéletes, minden percét élveztem. Percről-percre kellett az egyes karakterek szerepét újradefiniálnom. Nem lehetett tudni, hogy ki kivel van. Azt se értettem, hogy egyesek miért teszik azt, amit tesznek. A film első 5 percében 1 halott és egy kómás került ki, nem vártam volna, hogy ezek után már csak 2 halott lesz és csak az egyiket mutatják. Meglepően jól váltakoztak a helyszínek és a történések. Nem volt unlamas pillanat, DE azért a rutinosabb filmnézők meg tudták volna mondani a frankót. Nem kell hozzá zseninek lenni, hogy a legtöbb filmben megjósoljuk a következő jelenetet.

Szerencsére itt azért voltak meglepő húzások, csavarok, amiket nem is akartam elhinni. A cikk kiadás előtt nem is tűnt fel az, ami a lebuktatta a mi kis Ben-ünket. A másik eset a korházi mészárlás volt. Nem is sejtettük, hogy ilyen megoldással likvidálnak egy potenciális szemtanút. A mi tervünk csendesebb és mefontoltabb volt. Egyszerűen a gyógyszerek felcserélése, esetleg egy nem megfelelő kombinációval, vagy méreggel. DE ez az ablakon keresztül beleresztek egy tárat. Draszikus megoldás volt, mégis hatásos és brutális.

A dolgok állása ( State of play )Rachel McAdams-et először az Ünneprontók ünnepe című filmben láttam, ott egy újgazdag picsát játszott, aki szerette, ha kihasználják. A másik a Sherlock Holmes ( Sherlock Holmes ) ahol egy trükkös csajszit játszott, itt is a szépsége volt, ami a szerepre alkalmassá tette. Nem volt sok szerepe, DE tényleg jól nézett ki :) Ebben a filmben is egy kisebb szerep jutott, nem sok mondanivalóval. Nagyon élethúen adta elő azt, hogy a korházban miatta halt meg a kómából éppen felébredt srác. Mindenképpen rendőrségre akart menni. A cikk végére viszont teljesen kikupálódot, megtökösödött. Szerintem most már nem csak a szépsége az, ami miatt figyelni kell rá. Rövid haj, annyira nem előnyös neki, DE még így is nagyon csinos.

Russel Crowe-t már regeteg szerepben láttam, DE ennyire lepattant karaktere nem sok volt. Színészi pályája elején még náci ausztrált is játszott a Romper Stomper című filmben - az is kemény egy film volt, az ottani alakítása is példaértékű. Itt kimondottan tetszett ez a laza, lepattant, hobó stílus. Az első jelenetében, ahogy azt a country számot énekelte/dúdolta zseniális volt. A tőle megszokott minőségi munkát láthat az, aki meg szeretné nézni ezt a filmet.

Ha a szereplőlista megfogott valakit, akkor ne habozzon nézze meg és kommentelje a saját véleményét vagy fikázza le az enyémet. Pozitív kritikákat is írhattok. A helyesírási hibáim nem számítanak, DE ha erről is érkeznének kommentek, akkor minden bizonnyal javítanám azokat. Nekem nagyon bejött a film, nem is tudom, hogy miért vártam ennyit azzal, hogy megnézzem. AWESOME.

Idézetek:

Rep. Stephen Collins: You're just seeking the truth. You're a truth seeker. You can't help it, that is just who you are. You're such a hypocrite. You're not interested in me. You come in here, it's all about you and you getting your story. I trusted you. You're my friend! You were supposed to be my friend anyway.

Cal McAffrey: The newspaper article he types reads: Three Deaths Tied to Gulf War Army Associate New evidence links Rep. Stephen Collins with the suspect in the killings of three people, including Sonia baker, the congressman's political researcher. When confronted by the Washington Globe with information tying him to suspect Robert Bingham, Collins admitted he had directed his former Army associate to follow Baker after learning that she was secretly on the payroll of military contractor PointCorp. Collins, the chairman of the committee investigating PointCorp's government deals, said he authorized Bingham only "to observe" Baker. He said he never intended for her to be harmed. "He just did it," Collins said of Bingham. "He seemed more upset about what she was doing than I was." When police went to arrest Bingham at his Northern Virginia apartment last night, he was found dead, apparently of a self-inflicted gunshot wound. A rifle was next to his body. Investigators said they believe Bingham pushed Baker to her death under a Metro train earlier this week and later shot two witnesses, Deshaun Stagg and Vernon Sando, to silence them. 

Cal McAffrey: Mornin'...
Cameron Lynne: So? Where are we, was he nobbing her or not?
Cal McAffrey: Morning, Cam...
Cameron Lynne: That's funny about you. Every time your friend runs for re-election or conducts a hearing, you drop his name to me until we give him some coverage... but he finally does something that actually might sell some newspapers, you render mute. It's, it's - incongruous!
Cal McAffrey: No, it's not... it's inconsistent.
Cameron Lynne: Pfff, don't be an ass. What do you think? Those are the ideas for our facelift. I know, I know... it's crap! Our new owners have this odd idea that we ought to be turning a profit.
Cal McAffrey: Yeah, well I hear our online site is doing great. I mean, not that I get to notice that sort of thing. I've been here what, uhh... fifteen years? I use a sixteen year old computer... she's been here fifteen minutes and she can launch a Russian satellite with the gear she's got.
Cameron Lynne: Yeah, she told me you behaved like a pig.
Cal McAffrey: That's too strong.
Cameron Lynne: Well, pig-ish.
Cal McAffrey: I showed her a little snout, uhuh.
Cameron Lynne: Well, I happen to like miss Della Frye... and yes, I did send her down there to winkle something out of you. She's hungry, she's cheap and she churns up copy every hour.
Cal McAffrey: Yeah, I now... I'm overfed, I'm too expensive and I take way too long.
Cameron Lynne: Yes, you do.
Cal McAffrey: I was Stephen Collins' room-mate in college... I don't live with him now.
Cameron Lynne: Well, that's a shame isn't it.
Cal McAffrey: Yeah... 'cause I could sell some newspapers.

Megjegyzések