10 film, amit bármikor újra tudok nézni - TOP10 remek film


A listába nem kerültek be a trilógiák és a több részből álló mesterművek, viszont egy miniszériának mégis helyet adtam, illetve az egyetlen animációs film is azért keveredett a listára, mert szükség volt még 1 címre és nem is olyan régen újráztam.

Armageddon 

  • Nem tűnik 2,5 órás filmnek, mert gyorsan pörögnek az események. 
  • A szereplők sok esetben 2 bitesek, DE viccesek, szerethetők és néha vannak mélyebb érzéseik is. 
  • Tipikus mentsük meg a földet, MI AMERIKAIAK, a többiek meg tapsoljanak. 
  • A végére minden a káosz fele vezet és majdnem az emberi hülyeség nyer, DE Dotti megadja magát
  • A hazatérőknek minden eddigi hibájuk megbocsátva + Happy End. Akinek ez nem sikerült istenek lettek.
Nekem azért tetszett ez a film, mert a színészgárda még a kis szerepek esetén is az akkori TOP kategóriából került ki. A rendező szokásához híven robbantgatott, DE az író gárda ellensúlyozta azt. A zene még dobott rajta és szerintem az egyes keményebb jelenetnél ez is szükséges ahhoz, hogy 1-2 könnycseppet elmorzsolja.


Mese a mesében Tim Burton tolmácsolásában. Egy olyan kalandban vehet részt a néző, ahol minden sarkon egy újabb csodát köszönhetünk a főszereplőnk határtalan optimizmusa és kitartása miatt. Pont ezért hihetetlen minden történet és ver éket apa és fiú közé. Újra és újra erőt tudok belőle meríteni, mert hiába egy film, akkor is jól példázza azt, hogy akarattal minden IS elérhető. Ez a film is tartogat könnyhatárig érzelemmel túlfűtött részeket. 

Ha még nem láttad, akkor érdemes legalább egyszer megnézned!

Tom Hanks az etalon számomra: mindig hozza kötelezőt. Forrest életútját követhetjük végig gyerekkorától egészen addig, ameddig végül egyedül nevelheti a fiát. Hasonlóan izgalmas és felfoghatatlan utazás részesei leszünk, mint a Nagy hal esetében, DE itt az élet (történelmi áttekintést kapunk a korról, amiben játszódik) írta a forgatókönyvet. 

Egy személyben kapjuk meg az amerikai élet sava-borsát, aki minden területen sikeres, pedig senki sem várt tőle sokat alacsony IQ-ja miatt. Minden helyzetet megold a tökéletes, gondos neveltetésének hála, amely során az érzelmi intelligenciáját sikerült kimaxolnia.

Harcosok klubja 

Már nagyon régóta ki vagyok akadva a fogyasztói társadalomra: mindenki megállás nélkül vásárol, mert azt mondják nekik. Tudom, hogy ez mozgatja a társadalmainkat, DE nem véletlenül törekszenek egyre többen arra, hogy változzon ez a rendszer, változzon az emberek hozzáállása. 

A film részben ennek a társadalomnak a lebontását, részben az ebben résztvevő emberek fejében lejátszódó káoszt és segítségkérést mutatja be. David Fincher görbe tükröt mutat a társadalmunknak. Megoldást nem kapunk, DE egy elég kemény ébresztőt. TE felébredtél már?

Intouchables

Két világ találkozásánál mindig várható valamilyen reakció. Ez a valós történet is jól példázza azt, hogy az előítéleteink rabjai vagyunk. Minden pillanatát élveztem a filmnek, mert részese voltam egy igaz barátság kialakulásának, amit semmilyen külső tényező nem tudott befolyásolni. A történet fokozatosan építi a karaktereket és a mélyebb témákat sem kerüli, viszont mindig fogyaszthatóan, legtöbbször egy-egy jól eltalált poénnal tálalja.

Amikor először láttam már tudtam, hogy nem ez lesz az utolsó közös esténk. Akkor még nem tudtam, hogy Sam Rockwellt ennyire imádni fogom és hogy Bilbo mekkora arc.

Lényegében az első jelentben bemutatkozik az emberi hozzáállás, amit a nálunk fejlettebb/nagyobb "népségek" pont ugyanúgy csinálnak. "Mindig a nagyobb kutya b*szik."

Bohókás űrkaland, remek színészekkel és jól megírt karakterekkel, akik hébe-hóba még fejlődni is képesek, ha akarnak vagy rá vannak kényszerítve. Azért szeretem ezt a filmet, mert bármikor meg tud nevettetni.

Az élet múlását és újra tervezés fontosságát bemutató animációs film. Nem lehetünk biztosak semmiben, ezért mindig készen kell állnunk arra, hogy megtegyük a lépéseket az álmaink felé. Ha az utolsó pillanatra hagyjuk a döntéseket, elfordítjuk a fejünket, akkor is lépnünk kell egyszer. Az nem mindegy, hogy akkor, amikor mi szeretnénk vagy amikor már nincs választásunk.

A komoly mondanivaló mellé szerencsére szerethető karaktereket kapunk, ami részben feledteti is, hogy nincs minden rendben. 
  • Carl elvesztette a feleségét és elindul a közösen tervezett nagy utazásra.
  • Találkozik Russellel, aki több időt szeretne tölteni az apukájával.
  • Dug (a kutya) és Túzok csatlakozik hozzájuk, hogy teljes legyen a káosz
Eleinte teljesen felfoghatatlan helyzetet mindenki előnyére fordítja, feladja régi rossz szokásait és a közös cél érdekében mindent megtesznek egymásért. 
Huuuuhhh ... Imádom. Mindent IS. Karakterek, színészek, sztori, sci-fi, érzelmek, ütem, poénok, komolyság, gonosz-jó, ostobaság ...  Ez egy olyan egyvelege annak, amit szeretek, hogy elakad a szavam is. Szerintem egy évben minimum 2-3-szor megnézem. Luc Besson egy ISTEN ...

Ha nem láttad vagy idén még nem, akkor épp itt az ideje ;)

Imádom a világháborút feldolgozó sorozatokat, filmeket.  Az Elit alakulat minden része úgy vagy összerakva, hogy mind a 10 ujjamat megnyalom a lábaimon. A látvány, a karakterek, a színészek, az érzések, a történet leköt és le fog kötni újra és újra, mert minden évben legalább egyszer meg fogom nézni.

Ebből a filmből ismertem meg Howard Stern munkásságát, életét. A formabontó rádiós nem tudom, hogy eddig miért nem futott velem szembe, DE ugye, ami késik nem múlik. A film bemutatja azt az utat, amin keresztül a legnépszerűbb lemezlovas lett. Kendőzetlenül enged betekintést a legsötétebb és legboldogabb időszakokba, megmutatja a bukásokat és a sikereket. 

Ha szeretnél valamit elérni és úgy gondolod, hogy nem lehetséges, esélytelen, akkor neked ezt a filmet érdemes megnézned. 

Ezek azok a filmek, amelyek engem a nehéz időszakokon át tudnak lendíteni, valahogy sikerül a legmélyebb gödörből is megindulni, kifelé természetesen. Neked melyik filmek segítenek ebben? Vagy más a trükköd? Kommentben jöhetnek a 10-es listák, illetve a "terápiás" tanácsok ;)

Megjegyzések