New York bandái (Gangs of New York)



Sokat gondolkodtam, hogy melyik filmet vegyem elő és írjak róla pár gondolatot. A választásom a New York bandái (Gangs of New York) című filmre esett. Miért? Nem tudom, mert öcsém ajánlotta vagy mert ők szerepelnek benne Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Liam Neeson, vagy mert Martin Scorsese neve annyit nyom a latba, esetleg azért, mert 10 Oscar szobrocskára jelölték? Nem tudom. Egyszerűen meg kellett néznem.


Mit érdemes tudni a filmről? A szereplőgárda lenyűgöző, annak ellenére, hogy már az elején egy nagy nevet veszítünk. 166 perces, ami nem is lenne olyan hosszú, ha nem lenne összerittyentve a vége és nem nyúlna annyira, amit pár percben is lehet mondani. (ettől függetlenül nincs hiányérzetem, azért nem 10/10es a film, mert kb. 130percnél elfogyott a lelkesedésem).

A sztori maga nagyon jól összerakott és pontos képet ad az 1860-as Manhattanről. A bevándorlók, az "őslakó amerikaik" (nem, nem az indiánok), a politikusok, a szegények, a bandák, a rendőrök és egyéb szervek közötti összetűzések és paktumok viszik előre a történetet. Mindenki ügyeskedik és próbál túlélni. Amit ki kell emelnem az az, hogy a tisztelet, a becsület nem csak üres szavak voltak. Mindenki megkapta az esélyt, hogy bizonyítson és "tisztességes" bánásmódban részesült (a tisztességes alatt annyit értek, hogy tettei mértékével arányosan).


Miért nézd meg? Nem, nem azért mert én 9/10es AWESOME filmnek állítottam be. És ne is azért, mert az előző bekezdésben olvastál olyan dolgokat, amiket szeretsz. Egyszerűen azért nézd meg, mert van szabad 166 perced és szeretnél egy szívszorító sztorit megnézni, ami természetesen hemzseg a kliséktől, de ez se tántorítson el. Egyedi és megutánozhatatlan film. Egyszer megnézed és pár hónapig megmaradnak az érzések, amiket közben tapasztaltál. Nézd meg újra és élvezd. Élvezd újra és újra.

A film hangulatát a Paddy and the Rats Freedom című száma segíti megérteni.
A videóanyag természetesen a filmből kölcsönzött.

Megjegyzések